„Батман: Убийствена шега“ (2016) (англ. Batman: The Killing Joke) е анимационна адаптация по едноименния графичен роман на Алън Мур – един от най-всепризнатите писатели на комикси в историята. Комиксът е илюстриран от Брайън Боланд. Екранизацията е продуцирана и ко-режисирана от небезизвестния Брус Тим, създател на някои от най-влиятелните филми и сериали в анимираната вселена на DC Comics. Режисьор на продукцията е Сам Лиу, а сценарист – Брайън Азарело.

Освен това, главните герои са озвучени от Кевин Конрой (Батман/Брус Уейн) и Марк Хамил (Жокера), които ще запазят ролите си от анимационния сериал „Батман“ (1992). „Батман: Убийствена шега“ ще е първият анимиран филм на DC, който не се препоръчва за лица под 18 години, заради изпълнената с насилие и психологически тормоз природа на продукцията.

Батман
„Не искам смъртта ти в ръцете си…“

Филмът излиза на 25.07.2016, като на 22.07.2016 е пускан на посетители на Комик-Кон Сан Диего (една от най-големите и известни конвенции в света), както е и предшестван от лимитирани прожекции на територията на Австралия и Нова Зеландия на 24.07.2016.

Актьорите

Марк Хамил в ролята на Жокера
Марк Хамил в ролята на Жокера.

Участието на Марк Хамил трябва да се отбележи и поради друга причина. Преди време актьорът беше обявил, че Batman: Arkham City ще бъде последното изпълнение, в което влиза в ролята на Жокера, освен ако не направят екранизация на „Убийствена шега“, но няма и година по-късно го видяхме отново да се завръща в кожата на откачения клоун в експанжъна на DC Universe Online, The Last Laugh. Хамил по-късно каза, че не е бил цитиран правилно. Какъвто е да е случая, радваме се да чуем него и зловещия му смях отново.

Батман/Брус Уейн - Кевин Конрой
Кевин Конрой в ролята на Батман.

Конрой и Хамил са безспорните фаворити на феновете що се отнася до озвучаване, като Конрой беше първия актьор, който използва различни гласове за Батман и Брус Уейн в анимираните серии и последвали филми (нещо, което Майкъл Кийтън също прави в „Батман“(1989), въпреки, че не е толкова ясно изразено; това стана и един от отличителните белези на Крисчън Бейл в „Батман: Началото“(2005), но там пък е прекалено натъртено).

Батгърл/Барбара Гордън - Тара Стронг
Тара Стронг в ролята на Батгърл


Тара Стронг
се завръща към ролята на Батгърл/Барбара Гордън от „Новите Приключения на Батман“ (1997) (англ. The New Batman Adventures). Прологът на историята на „Батман: Убийствена шега“ очевидно ще ѝ даде достатъчно поле за изява. Между другото, Стронг озвучава приятелката на Жокера в Аркам Сити – Харли Куин. Хубаво е да я видим отново в ролята на Барбара Гордън след крактата пауза.

Комисар Гордън - Рей Уайз
Рей Уайз в ролята на Комисар Гордън.

Рей Уайз озвучава Комисар Джеймс Гордън в тази адаптация. За съжаление Боб Хейстингс няма да направи своето завръщане от „Батман“ (1992) и „Новите приключения на Батман“.

Какво да очакваме от тази екранизация на Батман

Жокера
В един откачен свят, лудостта е най-разумния избор.

Батман: Убийствена шега“ (1988) е един най-известните и успешни комикси (термин, предпочитан от създателя Алън Мур вместо „графичен роман“) за отношенията между Батман и Жокера. Накратко, сюжета се развива в рамките на един ден. Виждайки накъде отиват нещата, Батман решава да говори с Жокера, за да се опита по някакъв начин да закърпи положението. В Аркам обаче го очаква изненада – Жокера и избягал и в своята килия е сложил някой друг. Искам само да направя една вметка – номера на килията на Жокера е 0801, при което, ако числата бъдат заменени от букви от кореспондиращите букви от английската азбука се получава „HA”.

Батман и Жокера
„Искам да поговорим… Напоследък си мисля за теб и мен… За това как историята ще приключи… За това кой ще убие кого…“

Докато Батман планира да оправи нещата, Жокера мисли да направи точно обратното – да докара един от главните герои до лудост, като докаже идеята си, че единствената разлика между него и останалия свят е един кофти ден. Чрез ретроспекции виждаме потенциалната история на героя, която е приета почти единодушно от феновете и е добавена в основната вселена на DC. Въпреки, че е получавала почит в различни форми, включително в Batman: Arkham Origins, Новите 52 (вселената на DC след като беше ребуутната) и други, това е първият път, в който „Убийствена шега“ получава собствена адаптация.

Произходът на Жокера

Жокера - Убийствена Шега
„Ако ще имам минало, предпочитам да е въпрос с множество отговори…“

Убийствена шега“ е един от малкото комикси, които ни дават идея за произхода на маниакалния клоун. Героят е известен точно с мистичността си и липсата на информация за неговото минало. Откъде идва? За какво се бори? Какво го е докарало до ръба на лудостта и защо е решил, че стигайки дотам единствения му останал избор е бил да се гмурне в нея? Въпроси, на които „Убийствена шега“ донякъде дава отговори. Но няма нищо дефинитивно в комикса. Дори в един от панелите Жокера, чудейки се защо Батман е станал такъв казва: „Нещо подобно се случи и на мен. Понякога си го спомням по един начин, понякога по друг. Ако ще имам минало, предпочитам да е въпрос с множество отговори.“ Алан Мур ни позволява по-добре да разберем този маниакален злодей без да хвърля светлина върху конкретния му произход и без да затваря вратата към други алтернативи. В това се крие гения на комикса и защо за много от феновете е една от най-добрите истории за Батман.

Разлики между анимацията и комикса

Жокера и Батгърл
„Разликата между мен и останалия свят е само един кофти ден…“

Анимационната продукция изглежда ще се отличава от комикса по няколко ключови елемента, основният от които ще е наличието на предистория, измислена за анимацията, която представя връзката между Батгърл/Барбара Гордън и Батман. Можем да очакваме, че героинята ще бъде представена подоващо, като това може би ще поправи една от по-големите критики към комикса – фактът, че Барбара е представена просто като жертва и не се поставя основата на по-късната ѝ промяна в прикованата към инвалиден стол героиня Оракъл.

Батгърл
Нямам търпение да видя какво са добавили за Батгърл и как са я развили.

Съдейки по трейлъра ясно се вижда, че в някои общи елементи стилът на анимацията подражава на този на комикса. Очевидно е, че са се опитали да докарат същата атмосфера, която Брайън Боланд създава в графичния роман, като са оставили настрана типичния стил на анимация от последните продукции в анимираната вселена на DC. Веднага прави впечатление и намаленото количество детайли, обаче. Въпреки това, някои от най-зловещите сцени са запазили своята злокобна същност, така че мисля няма да изгубим кой знае колко от тази алтернация. По трейлъра си личи, че има доста добавени елементи, но пък някои от репликите са взети директно от комикса, така че наистина ми е доста любопитно как се е получило.

Последни думи

Жокера снима
Кажи: „Зелеееее!“

Това покрива долу-горе всичко, което е хубаво да знаете преди да гледате „Батман: Убийствена шега“. Вече се запознахте с основните действащи лица, намесени в продукцията, както и основни положения от комикса. Силно препоръчвам, ако не прочетете комикса, то поне да гледате анимацията. Определено си заслужава. Ако имате допълнителни въпроси или коментари, моля не се срамувайте и коментирайте. Приятно гледане!