„Отряд Самоубийци“ е третият филм от Разширената вселена на DC Comics (явно да го нарекат „киновселена“ като Marvel е твърде мейнстрийм). Още от маркетинга се вижда ясното послание на филма – „Това не е „Батман срещу Супермен!““ Както и с новия трейлър на „Лигата на Справедливостта“, Warner Bros. искат да ни покажат, че са чули феновете, и че повече няма да използват този сериозен и мрачен тон, който явно мислят не се е харесал на зрителите (#truestory). Това, което може би им убягва е, че филмите им имат доста други проблеми, но поне от трейлърите засега изглежда, че „Отряд Самоубийци“ адресира някои от тях. Но нека видим кои са членовете на този отряд и защо се нарича така? Потенциални спойлери – вече сте предупредени!

Отряд Самоубийци

Отряд самоубийци
„Сериозно, какво не ви е наред, бе, хора?!“

И така, първо да отговорим на въпроса: „Какво по дяволите е „Отряд Самоубийци“ и защо трябва да ми пука?“ Отличен въпрос. Радвам се, че попитах.

Отряд Самоубийци е инициатива на тайната правителствена организация A.R.G.U.S. (нещо като по-безкомпромисна версия на S.H.I.E.L.D. от Marvel). Колко по-безкомпромисна? Използват метахора злодеи да им вършат черната работа. Идеята е, че поставят осъдена банда лошковци в още по-лоша от самите тях ситуация с обещания за свобода и помилване (или поне намаляне на присъдата). Какво ли може да се обърка?..

Името на отряда не е случайно. Те се използват за черни операции, които трябва да минат под радара и никой не трябва да знае, че правителството на Щатите е замесено. Дори някой да умре или да бъде компрометиран, никой не може директно да направи връзката с черните костюми, които обичат да висят в Белия Дом. И всички са доволни. Освен самите злодеи.

Отряд самоубийци2
„Ето сделката: ако не ми се подчините, умирате. Ако се опитате да избягате, умирате. Ако ме подразните или досадите… Умирате.“

Предполагам се досещате, че при такива условия няма как да няма опити за бягство. Още повече при положение, че говорим за злодеи. Но не се безпокойте – хорицата от A.R.G.U.S. не са глупави. Всеки член на отряда е екипиран със специален микроексплозив в основата на черепа. Последен писък на модата на пазара за „артикули, с които да накараш хората да правят това, което искаш“ (не си губете времето да проверявате в Amazon и eBay – няма такива категории…). Ако някой не се подчини на заповед – БУМ! Ако някой се опита да бяга – БУМ! Ако някой не иска да си изяде зеленчуците (кауза, близка до сърцето ми) – БУМ! Схващате.

Но експлозивите далеч не са единствената мярка за сигурност. Отрядът често се придружава и от агенти на A.R.G.U.S. за да са сигурни, че ги държат под контрол. Все пак говорим за злодеи, така че не може да сме прекалено предпазливи.

Отряд самоубийци3
„Отне ми малко време, но най-сетне ги имам – най-лошите от най-лошите.“

Мисиите на Отряд Самоубийци рядко минават по план. Даже напротив – в повечето случаи са пълно фиаско, но въпреки това някак си успяват да ги изпълнят, напук на малките шансове. Една от повтарящите се теми в този аспект е смъртта на някой член от отряда. Дали заради опит за бягство или заради естеството на мисиите, почти винаги има някой, който гризва метафоричното дръвце (обикновено някой треторазреден злодей, когото дори читателите на комикси не познават).

Отряд Самоубийци се е появявал няколко пъти на малкия екран в различни инкарнации. Феновете на сериала „Стрелата“ несъмнено са запознати с концепцията. Тези от вас, които са гледали анимационната продукция „Нападение над Аркам“ – също (препоръчвам я за феновете на анимациите; определено си струва). А сега, на 5 август ще ги видим и на големия екран.

Отряд Самоубийци (2016) – главните действащи лица във филма, актьорски състав и екранизация

Изключително много в момента лежи на плещите на режисьора Дейвид Ейър, който сам признава, че никога не е мислел, че залозите ще бъдат така големи. Цялостното развитие на Разширената вселена, както и критичния прием на бъдещите продукции зависи от представянето на „Отряд Самоубийци“. Както Marvel си създадоха добра репутация и станаха златния стандарт за добър филм по комикс (въпреки изцепки като „Железния човек“ 2 и 3, както и „Тор: Светът на Мрака“), така и DC имат този шанс, но им трябва поне един добър филм.

Но Ейър не е сам. Той има на разположение актьори, които са готови да стигнат до крайности, за да изиграя ролите си. Дотолкова, че на снимачната площадка е имало лицензиран психотерапевт, който да се увери, че актьорската игра си остава такава и не се отразява на дълбоко психологическо ниво на представителите на гилдията. А и самите комикси дават някои доста интересни герои и огромно поле за изява. Герои като…

Аманда Уолър

Аманда Уолър
„Аз съм вашите последици…“

Директор на A.R.G.U.S., инициатор на Отряд Самоубийци и една наистина подла дама. Ако някога е имало герой в историята на комиксите, който не демонстрира чувство за вина, каквото и да стане, това е тя. Дори хора от нейния отбор се страхуват от нея. Във филма е изиграна от Виола Дейвис (която има договор за общо 3 филма в Разширената вселена до момента, така че явно ще виждаме Аманда и занапред).

Аманда Уолър2Интересен факт е, че в комиксите Аманда се изправя срещу супергерои като Батман и Супермен с ясното съзнание кои са те, и въпреки това не отстъпва. Даже напротив – кара тях да отстъпват. Не е чудно, че тя събира отряд злодеи и ги праща на самоубийствени мисии.

В комиксите Аманда отново е безкомпромисна, но не е коваросърдечната желязна дама, която виждаме на екрана. Всъщност, причината да поиска създаването Отряд Самоубийци е за да може да води екип, за когото няма да ѝ пука, и който ще си заслужава съдбата. Всичко това се случва след като мисия излиза от контрол и тя е принудена да убие свой колега. Това придава нюанси на героинята и се надявам да бъде засегнато във филма.

Друг аспект на героинята, който може би прави впечатление на читателите на комикси е факта, че тя е по-близо до оригиналната си версия, отколкото до Новите 52. Преди години имаше доста негативни отзиви за новата визия на Аманда от страна феминистки, които не бяха съгласни тя бъде млада и слаба, вместо на средна възраст и пълна. Може би създателите на филма са решили, че зрителите не биха взели тази нова версия на насериозно, въпреки факта, че проработи доста добре в „Стрелата“, изиграна Синтия Адай-Робинсън.

Рик Флаг

Рик Флаг
„Ето сделката: отивате на много лошо място, за да направите нещо, което най-вероятно ще ви убие…“

Полевият лидер на Отряд Самоубийци. Изигран от Джоъл Кинаман, Флаг мрази екипа си. Той ненавижда някои от психарите, които му се налага да води. Въпреки, че изпълнява заповедите на Уолър, го прави с неохота, понеже рядко се случва да е съгласен с тях. Първоначално героят трябваше да бъде изигран от Том Харди, но заради конфликти, породени от снимачния график на „Завръщането“, ролята беше поета от Кинаман.

Флаг не е особено интересен герой. В представянето му (част от маркетинг кампанията на филма) се казва, че „кърви червено, бяло и синьо“ и до голяма степен това, и фактът че е добър войник успяват да го опишат.

Дедшот

Дедшот
„Какво е това? Кастинг за мажоретки?“

Флойд Лоутън, изигран от Уил Смит. Дедшот е един от най-точните стрелци на планетата, наемник и загрижен баща. Във филма героят е в конфликт с себе си, тъй като изпитва удоволствие от тръпката на лова, но в същото иска да бъде пример за подражание на дъщеря си.

В комиксите Дедшот е основно представян като враг на Батман. Той е син на алкохолик, който тормози майка му и по-големия му брат (когото Флоуд обожава). В една от конфронтациите между баща му и брат му, Флойд решава да прекрати вечния махмурлук на баща си веднъж завинаги с куршум в главата, но клона, на който седи се чупи и Дедшот оцелва брат си и го убива. След смъртта му Лоутън е разкъсван от чувство за вина, което е една от причините да не му пука за собствения му живот (идеално попълнение към Отряд Самоубийци). Дедшот е един от най-интересните членове на екипа. Вече сме го виждали в „Стрелата“, изигран от Майкъл Роу.

Капитан Бумеранг

Капитан Бумеранг
„Знаете какво казват за откачените…“

Един от по-ексцентричните и безкомпромисни членове на екипа, Капитан Бумеранг (чието истинско име е Джордж „Дигър“ Харкнес) е един от враговете на Светкавицата (който според слуховете също се появява във филма за кратко). Изигран от Джай Кортни, този австралийски психопат е изключително умел в употребата на бумеранги (толкова умел, че успява да създава проблеми на Светкавицата).

Харкнес е бил на малкия екран неведнъж. Виждали сме го в анимационните серии на „Лигата на Справедливостта: Неограничени“, както и в телевизионния сериал „Стрелата“ (изигран от Ник Тарабей). Той може да бъде доста изобретателен със своите бумеранги, които варират от изключително остри до пръскащи киселина. Ще бъде интересно да го видим на големия екран.

Ел Диабло

Ел Диабло
„Вода…“

Известен още като Чато Сантана, Ел Диабло ще бъде изигран от Джей Ернандез на големия екран. Ел Диабло е един от по-малко известните представители на Отряд Самоубийци. Той е третият носител на това име, като и тримата са обладани от Духа на Възмездието.

Първият Ел Диабло живее във времената на Дивия запад. Името му е Лазаръс Лейн и е касиер в банка. След като банда крадци почти го убиват, след което бива ударен от светкавица, Лейн изпада в кома, но е върнат към света на живите от индиански шаман на име Мъдрия бухал. Така той бива прокълнат да броди по света като Ел Диабло.

Чато Сантана директно наследява силите си от него. Той е гангстер и водач на своя банда. След като бива прострелян от полицията и хоспитализиран, Сантана се оказва в близост до Лазаръс Лейн, който е в кома (защото комикси). Духът на Възмездието се прехвърля върху него, като този трансфер става перманентен, когато Лейн умира.

С новооткритите си сили Сантана решава да се разправи с банда дилъри, които продават на негова територия, но отказват да му дадат част от печалбата. Сантана подпалва къщата, в която се намират, но влизайки в нея последствие с ужас установява, че там не е имало само дилъри, а също така жени и деца. Разкъсван от чувство за вина, той се оставя да го прибере полицията, като в последствие се оказва част от Отряд Самоубийци.

Ел Диабло е пирокинетик (тоест може да създава и контролира пламъци). Тази му способност е по някакъв начин свързана с татуировките му, които изчезват, когато я използва (заради което трябва да си ги прави отново). Освен това, може да пали части от себе си, за да увеличи способностите си. Тъй като самият Чато не е много умел в контролирането на силите си, дори той не е сигурен докъде точно се простират. Потенциално един от най-опасните преставители на отряда и единственият, който би предпочел да избегне насилието, ако е възможно.

Килър Крок

Килър Крок
„Аз съм красив!“

Истинското му име е Уейлън Джоунс и е канибал с генетично заболяване, което прави кожата му влечугоподобна и го кара да манифестира определени животински белези. Изигран от Адевале Акиннуойе-Агбадже, това е първата поява на героя на големия екран. По начало на негово място в отряда е трябвало да бъде Кинг Шарк, но Дейвид Ейър не е искал да има герой, който е направен изцяло с компютърна графика, затова решават да го заменят с Килър Крок. За целта Адевале стои в гримьорната с часове наред всеки ден, за да му се сложат грима и протезите, така че да може да олицетвори този рептилен злодей на екрана.

Крок най-често е представян като враг на Батман. Пазителят на Готъм често се с изправя срещу студенокръвния гигант, но успява да го надвие, благодарение на бързата си тактическа мисъл. Въпреки огромната си сила (Крок е способен да вдигне до 2 тона в комиксите), той си остава първичен и рядко мисли какво прави. И все пак (отново в комиксите) се показва, че той не е загубил напълно човечността си. Интерпретацията на Ейър ще бъде интересна.

Слипнот

Слипнот

В ролята на Слипнот (известен още като Кристофър Вайс) влиза канадския актьор с аборигенски произход Адам Бийч. Слипнот е тих, но смъртоносен. Като наемен убиец, той е свикнал бързо и без много главоболия да се разправя с враговете си, като обикновено не е почитател на директната конфронтация. Освен това си борави с множество почти неунищожими въжета и обича да връзва жертвите си. Известен с честото използване на куки за катерене (нещо, което виждаме и в един от трейлърите).

Харли Куин

Харли Куин
„Ние сме лошите. Това е нещото, което правим!“

Харли Куин (известна още като д-р Харлийн Куинзел) е бивш психиатър в Аркам и настоящо психо. На големия екран бива пресъздадена от великолепната Марго Роби.

Въпреки, че няма суперсили, Харли Куин може да бъде изключително смъртоносна. Безкомпромисна в битките и надарена гимнастичка, тя е един от най-непредвидимите членове на Отряд Самоубийци. Използва множество оръжия и е царица на импровизацията. Като по-добрата половинка на Жокера, Харли Куин е също толкова побъркана и маниакална като него, но където Клоунът-принц на престъпността е загубил човечността си напълно, тя все още пази част от нея.

Всъщност, връзката ѝ с Жокера е причината Харли Куин да е такава, каквато е. Допреди да се запознае с маниакалния клоун, тя е напълно нормална (доколкото може един психиатър да е нормален). Но след това развива мания към него, малко по малко загубвайки себе си в процеса, докато д-р Куинзел не остава затворена в малка кутийка някъде из мозъка на Харли Куин. Всичко, което тя прави, прави заради Жокера. Или поне в началото е така.

Харли Куин2
„Харесва ми парфюма ти. Какво е това? Миризма на Смърт?“

Любопитен факт, който не е известен на много хора е, че първата поява на тази противоречива героиня не е в комиксите, а в анимационния сериал „Батман“(1992). Чак година след дебюта си, Харли Куин влиза в комикс вселената.

Според Новите 52, тя дължи физическата си трансформация на Жокера, който я бута в цистерна с химикали като тези, които преобразяват самия него (момент, показан във филма). Така кожата ѝ побелязва, като предполагам татуировките идват след това. Един от физическите аспекти на Харли Куин е запазен отпреди ребуута на вселената на DC, и това е русата коса.

Катана

Катана
„Престъпниците не заслужават милост!“

Изиграна от Карен Фукухара, Катана (Татсу Ямаширо) е поредният герой от Отряд Самоубийци, който вече се е появявал в „Стрелата“ (там в ролята беше Рила Фукушима).

Катана е експерт в бойните изкуства и използва множество оръжия, но основното е мистична катана, наречена „Соултейкър“ (букв. Приемник на души). Тя не е престъпник и като такава не е задължена да бъде част от Отряд Самоубийци, но избира да бъде такава.

Катана има една от най-интересните истории, но колкото е интересна, толкова е и трагична. Двама братя, Масео и Такео Ямаширо се влюбват в прелестната Татсу. Въпреки, че тя харесва и двамата, избира Масео и създава семейство с него. По-късно им се раждат близнаци – Юки и Рейки. Разочарован, Такео се хвърля в редиците на Якудза и бързо израства в Йерархията.

Години по-късно вече издигналия се Такео може да си позволи да поддържа екзотичния си вкус към антични оръжия, получавайки два идентични меча, изковани от самия Мурамаса (легендарен японски ковач от периода Муромачи, за когото има поверие, че неговите мечове са прокълнати и носят част от бурната му и агресивна природа, като правят притежателите си по-кръвожадни). Такео се привързва към единия от мечовете заради мистичните му свойства.

След няколко дни приготовления, Такео отива в къщата на Ямаширо, за да предизвика брат си на дуел за ръката на Татсу. По време на боя обаче избухва пожар и докато Масео е разсеян от децата си, Такео го покосява. Татсу се появява за да види как мъжът ѝ умира.

Катана2
„Да ги убия ли всичките?“

След това тя се хвърля срещу Такео и го обезоръжава. „Соултейкър“ остава у нея. Докато се опитва да спаси децата, тя чува гласа на Масео, който ѝ казва, че е твърде късно. Оказва се, че душата му е затворена в меча и тя може да комуникира с него. След като се измъква, Татсу тренира за самурай под сенсей на име Тадаши.

В крайна сметка въпросът на Капитан Бумеранг: „Имаш ли си гадже“, докато „Соултейкър“ е опрян до гърлото му не е без ирония, имайки предвид факта, че съпруга ѝ е затворен вътре.

(По-големите) Злодеи

Трудно ми е да кръстя тази секция просто „злодеи“, тъй като на практика дори тези, които се опитват уж да спасят света също са злодеи. Но да кажем, че те са по-малко злодеи от другите.

Магьосницата

МагьосницатаЕдна от героините, свързани с Отряд Самоубиици, която е минала през най-много промени за годините си на цветните страници. На големия екран е изиграна от Кара Делевин. Истинското ѝ име е Джун Муун и е обладана от магическо създание от друго измерение (Магьосницата). Като такава, тя е била както герой, така и злодей. Муун се превръща в Магьосницата, когато прошепне името ѝ.

Надарена с огромни магически сили, Магьосницата е могъщ враг на екипа, въпреки че е била и част от него (но предполагам във филма нещата ще се случат по малко по-различен начин). Пълният капацитет на силите ѝ не е известен, но се знае, че е достатъчно опасна за да пратят Отряд Самоубийци след нея.

Жокера

Жокера
„Нямам търпение да ти покажа играчките си!“

Истинското му име никога не е било разкривано, но Жокера е може би един от най-известните злодеи на всички времена. Появявал се е на малкия и големия екран неведнъж. В тази версия виждаме интерпретацията на Джаред Лето.

Ако искате да се запознаете по-подробно с предполагаемия произход на Жокера, препоръчвам да прочете „Батман: Убийствена шега“ или да гледате анимацията. Накратко казано, след доста кофти ден един обикновен човек пада в цистерна с химикали и излиза Жокера.

Лето силно се вманиачава в ролята на Жокера. През цялото време не излиза от нея. Включително праща свинска глава на екипа и черен плъх с любовно писмо на Марго Роби. Вземайки пример от покойния Хийт Леджър, Лето буквално влиза в кожата на героя, като комбинира изпълнението на Леджър с изпълнението на Джак Никълсън и взима най-доброто от двете. Като цяло обаче го няма много във филма, така че ако мислите, че ще гледате филм, в който Жокера участва активно ще останете разочаровани.

Заключителни слова

Отряд самоубийци4

Както виждате, голям пост се получи и има много материал за филма. За съжаление няма как всичко това да бъде показано в рамките на два часа, затова много от героите ще си останат непознати за широката публика. В този ред на мисли се надявам поста да ви е бил полезен и да запълни някои от празнините, които филмът неизбежно ще остави. Ако съм пропуснал нещо или имате въпроси, питайте в коментарите. Ако искате да споделите мнение, пак в коментарите. И както винаги, моля споделяйте и харесвайте. Приятно гледане.