Комиксите са един изключително стар медиум, който е забавлявал хората в продължение на векове. От малки и интересни картинки във вестниците, те са стигнали до индустрия за милиарди, която продължава да бъде конвейер за пари и до днес (въпреки изключително старателните усилия на някои студия).

Комиксите за супергерои са един от най-популярните представители на медиума. Дори в момента бестселърите са свързани с тях (въпреки че има и някои заглавия от други жанрове, които също се справят добре, като например Star Wars, The Walking Dead, Star Trek и дори Tomb Raider).

Началото на комикс света, който познаваме днес, е поставено в края на 30-те и началото на 40-те, когато са създадени някои от най-популярните супергерои. За толкова години история и множество промени и опити за адаптация, няма как да няма абсурди моменти. Днес изследваме един от тях.

Бат-бебе

Бат-бебе
Лошите идеи понякога идват в малки опаковки…

Комиксите понякога са странно място и никога не липсват WTF моменти. В същността си, Батман от сравнително скоро е Тъмният рицар на Готъм, когото познаваме и обичаме днес. Особено през Златната ера на комиксите (условно от края на 30-те до средата на 50-те години на 20 век), тъмните тонове в комиксите за Батман и Робин са сведени до минимум и по-скоро фокуса е върху забавни истории (което от своя страна ражда и сериала от 60-те). Хуморът е незрял, сюжетите са абсурдни, несериозни и до голяма степен детински (стигма, от която медиума не може да се оттърве и до днес). Затова не е учудващо, че един от най-абсурдните комикси пускани някога е точно от този период.

Брой #147

Робин и Бат-бебе
Когато един приятел ми каза, че всичко се е случвало в света на комиксите, нямаше идея колко е прав…

В брой 147 на Batman от 1961 година, Батман е уцелен от смаляващия лъч на луд учен на име Гарт (не се учудвам, че не е най-запомнящия се злодей). Резултатът? Батман е превърнат в 4-годишно хлапе, но запазва интелекта, уменията и странно – силата си. Читателите, които са по-запознати с Ant-man или The Atom веднага ще ме контрират, че това е нормално, тъй като те може да смаляват размера си, но масата им остава същата. И биха били прави, ако тук ставаше въпрос за същото, но Батман не е просто смален… Той е подмладен, което означава, че физиката му трябва да отговаря на новата му възраст. Но както и да е, приемаме го. Това дори не е най-абсурдния сегмент.

Не героят, когото заслужаваме

Вестниците пишат за Бат-бебе
По-зле и от жълта преса…

Момента, в който наистина си казваме „Какво, по дяволите, си мислеха?“, е когато Батман надява сива тениска, черен гащеризон, синя маска и наметало и тръгва да раздава правосъдие. Всичко това е междувременно отразено във вестниците.

Разбира се, накрая Бат-бебе и Робин намират злосторника и след поредица от абсурдизми, като яхването на клатещо се конче, изваждането от строя на няколко гангстера с арфа, и обличането на пластмасов костюм от страна Батман след като се връща към нормалния си ръст, злодеят е победен и нашите герои се връщат в пещерата, където… предполагам отпразнуват създаването на един от най-абсурдните комикси в историята.

Бат-бебе и Робин
Липсват само каламбурите от филма“Батман и Робин“…

Развръзката

ОК, в края на историята Брус Уейн е възстановен към оригиналните си размер и възраст (като запазва костюма на Бат-бебе като „спомен за едно кратко детство“, но това не променя факта, че е имало време, в което хората са мислели, че тази концепция е била добра идея. What… the actual fuck?