Дългоочакваният първи епизод от новия сезон на „Светкавицата“ най-сетне е тук и ни предлага някои доста интересни промени. Коментарът ми в края на втория сезон беше: „Ха, Флашпойнт… Интересно ми е как ли ще го представят…“ За всеки, който е чел комикса беше повече от ясно какво може да очаква. За останалите ще стане ясно след малко.

Тук е задължителният момент, в който ви предупреждавам за спойлери, защото така е прието, и ако още не сте гледали епизода, сериозно препоръчвам да го направите и тогава да се върнете. И така, без повече забавяне нека се гнурнем в този прекрасен, нов свят на Флашпойнт.

Какво е „Флашпойнт“?

Флашпойнт
Бягай, Бари…

„Флашпойнт“ е кросоувър комикс арка, чиято развръзка води до рестарта на цялата комиксова вселена на DC Comics (известна още като „Новите 52“) през 2011 година. Тъй като поста не е посветен на комикса ще опиша какво се случва сравнително повърхностно. Ако искате да знаете повече, но не ви се четат комикси, препоръчвам анимацията „Парадоксът Флашпойнт“ (The Flashpoint Paradox) (още спойлери надолу).

Флашпойнт2В тази арка, Бари Алън (Светкавицата) отново се самосъжалява за това, че не е достатъчно бърз и се разкайва, че не е спасил майка си. Както обаче добре знаем, спийдстърите (тези метахора, които получават суперсилите си от т.нар. „спийд форс“ (в поста за Лигата на Справедливостта го писах „Силата на скоростта“, но нещо не ме грабва този превод)) имат способността да пътуват във времето и Бари решава, че може да не е спасил майка си преди, но може да го направи сега. В миналото. Какво ли може да се обърка?

След като Бари спасява живота на майка си, той първоначално се радва на успеха си, но с ужас открива, че вече не е спийдстър. Оказва се, че дори такава малка промяна създава вълнички, които правят на пръв поглед малки, но всъщност значителни промени в линията на времето. Обожавам пътуването във времето!

Въпреки, че няма директен корелат между смъртта на Нора Алън (майката на Бари) и останалите събития в света, все пак те се променят, дори в нашата линия да са се случили преди смъртта ѝ. Основните промени са:

  • Супермен се приземява в Метрополис, а не в Смолвил, и затова не го отглеждат семейство Кент, а израства като лабораторна мишка в подземна правителствена база. Този свят няма най-големия си герой;
  • Мястото на Супс изглежда е заето от Киборг като квинтесенциалния герой на тази вселена, което говори доста;
  • В Алеята на Престъпността мъж се опитва да ограби богато семейство. По време на схватката с този мъж, бащата става свидетел как синът му бива прострелян. Докато умира в ръцете на майка си, жената го разклаща, крещейки името му: „Брус!“ След като детето поема последния си дъх, тя губи разсъдъка си, и докосвайки лицето си изобразява огромна усмивка около побелелите си от ужас устни с кръвтта му. Името ѝ е Марта Уейн и тя е Жокерът на тази вселена. Мъжът ѝ е Томас Уейн, който става Батман след смъртта на Брус. Във Флашпойнт вселената имаме Батман, който пие, пуши, и хич не ограничава от използването на пистолети и убийствата.
  • Аквамен и Уондър Уоман са любовници, но след като Даяна убива жената на Артър, Мера, избухва война между Атлантида и Темискира. Война, в която е обваханат целия свят.

Накратко казано, положението е критично и за всичко е виновен Бари.

Флашпойнт в Светкавицата (Сезон 3)

Анти-светкавицата
„Как да наречем този прекрасен, нов свят, който си забъркал за нас?.. Мислех си – „Флашпойнт!“

В третия сезон на сериала имаме подобна история, но този път е доста по-лична. Отново всичко започва с връщането на Бари назад във времето, но този път промените не са така драматични и очевидни от самото начало.

След като спасява майка си, Бари затваря Еобард Тоун (известен още под „оригиналния“ си псевдоним Анти-Светкавицата) в клетка, която прекъсва връзката му със спийд форса. Спийд форсът е енергия, която идва от друго измерение. Клетката (подобна на използваната то Зуум във втори сезон) действа като „фарадеев кафез„, но за спийд форс, вместо за електрически сигнали и спира връзката (поне това ми е хипотезата на база на видяното). И така, всички проблеми са решени и Бари може най-сетне да бъде щастлив с техните в този мираж. Флашпойнт не може да бъде по-добър!

О, но това все пак е сериал… Трябва да има драма. А и както знаем, пътуването във времето никога не е безпроблемно (феновете на Доктор Кой са наясно с правилата). Докато Бари се радва на живота, Тоун го предупреждава, че това няма да се задържи. И е прав – Бари започва да забравя предишния си живот и да губи скоростта си. И не само това, но има и промени, за които той не се е и замислял (нетолкова драматични, колкото в комикса, но все пак…).

Понеже майка му не умира, Джо никога не го осиновява. В резултат на това, детектив Уест става жалък алкохолик, който постоянно закъснява за работа (ако изобщо се появи);

Хлапето-Светкавица
Уоли малко се е попроменил от старите комикси…

В града има нов спийдстър, наречен Хлапето-Светкавица (поредното „брилянтно“ име). Под маската се крие Уоли Уест, син на Джо и брат на Айрис.

Бари и Айрис
О, Бари…

Като говорим за Айрис Уест, тя и Бари губят връзка след началното училище и Бари в продължение на месеци събира куража да се запонае с нея и да я покани на по кафе. Да, правилно сте разбрали – докато Уоли си рискува живота, за да опази Сентрал Сити от какви ли не беди, Бари пие кафе в Джитърс по цял ден и се наслаждава на липсата си на отговорности.

Съперника
Защо са ни оригинални злодеи, като можем да рециклираме едни и същи…

И като стана дума за беди, има нов лошко в града. Съперникът (…), чието истинско име е Едуард Кларис. Кларис не е нищо, което не сме виждали досега – спийдстър, който иска да докаже, че е най-бързия. Интересен факт е, че Съперникът е един от основните врагове на първия носител на псевдонима Светкавицата – Джей Герик. В комиксите Джей е първият Светкавица (с костюм, подобен на този от шоуто), а Бари е втория. За по-любознателните, Уоли Уест е третия. Както видяхме, създателите на шоуто са си позволили доста да си поиграят с канона. Кларис вече е съперник на Уоли, не на Джей, а Джей не съществува на нашата земя.

Сиско Рамон
„Има ли по-хубав начин да се ходи на работа от хелиптера?…“

Хлапето-Светкавица получава костюма си от Сиско Рамон, който е милиардер в тази времева линия.

Кейтлин Сноу е детски офталмолог. Това толкова ме подразни, че даже няма да го удостоя със снимка или какъвто и да е коментар повече.

%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b8

Нора и Хенри Алън (родителитена Бари) са живи, здрави и много щастливи (за по-голям драматичен ефект в последствие).

Това покрива по-голямата част от промените. Бари смята всичко това за приемливо, но когато по време на схватката със Съперника Уоли бива смъртно ранен (и неспособен да се излекува, поради някаква причина), Бари решава да оправи нещата и да остави Тоун да убие майка му. Не, че има особено голям избор.

Бари Алън
Физиономията, която правиш, когато осъзнаеш, че си прецакал времевата линия…

След като делото е свършено и всичко се връща по старому… Ами, оказва се, че не всичко се е върнало по старому. Тепърва предстои да разберем какви са трайните промени в сезона (а и в другите шоута), породени от пътуването на Бари във времето. Засега знаем само, че Айрис и Джо са скарани. С напредването на сезона ще видим какво още. И както винаги, аз ще ви държа в течение за по-интересното и връзката (или липсата на такава) със света на комиксите. Както винаги, ако ви е харесал поста коментирайте, споделяйте, и ако имате въпроси питайте на воля.