„Името ми е Бари Алън и съм най-бързият човек на планетата.“ Така започва всеки епизод на „Светкавицата“ – с една лъжа. Всеки сезон се появява някой, който е по-бърз и помита пода с нашия любим червен спийдстър. Първо беше Анти-светкавицата, след това Зуум, а сега – Савитар. Но кой е този нов енигматичен скоростен броненосец, който изглежда слага всички останали в малкия джоб на белите си доспехи?

Внимание: спойлери.

Кой е Савитар?

Савитар е новият антагонист в третия сезон на „Светкавицата“. За пръв път се появи в края на шести епизод, като без проблеми демонстрира надмощието си над Бари. Първо се движеше толкова бързо, че дори на Бари му беше трудно да го види (като беше напълно невидим за всички останали); и второ – заби Светкавицата в тавана така, все едно е парцалена кукла, купена на разпродажба от битака.

В следващия епизод Савитар демонстрира силата си още по-красноречиво, като разхвърля червения спийдстър из целия град. Злодеят очевидно има способността да пътува във времево-пространствения континуум така, както никой, когото сме виждали досега. Все още има спекулации за това как го прави – някои хора смятат, че се телепортира с помощта на червейни дупки, докато други са на мнение, че отваря процепи през измеренията. Все още не е ясно каква е истината, тъй като знаем прекалено малко за белия лошко до момента.

Това, което можем да кажем със сигурност е, че той се смята за бог на скоростта (някои от вас в момента). Дори името му – Савитар, идва от хиндуисткия бог на движението. Явно е, че манипулацията му на спийд форс е много над всички, които сме виждали до момента (за референция – линка от предишните скоби). В сравнение с него, Бари е по-бавен от „Трабант“ на немски аутобан.

Савитар има способността да става невидим за всеки, който няма връзка със спийд форса (едит: причината за това беше фактът, че беше затворен в спийд форса) . Освен това е явно, че има свръхчовешка сила, щом може без усилие да държи Светкавицата като закован за тавана (едит: бронята със сигурност помага). Aко искаме повече информация за новия спийдстър ще трябва да се обърнем към комиксите, въпреки че със сигурност в шоуто нещата ще са различни. Но нека не забравяме, че това е блог за комикси. Сега след като вече разкарахме очевидното от пътя (ей, повторението е майка на знанието), да видим какво се крие в цветните страници.

Едит 05.03.2017 г.: самоличността на Савитар в сериала вече е разкрита. Оказва се, че е бъдещият Бари Алън. Бях прав, че нещата в сериала ще са много различни. Имаше доста индикации, че това ще е големия plot twist, който беше напълно безсмислен и просто показва колко мързеливи са сценаристите. Този вариант беше много по-лесен, отколкото да представят нов герой, с нова мотивация и нова история. Това щеше да е прекалено много работа. Мотивите на Бари да се превърне в Савитар ще се изяснят в следващия сезон. Дотогава можем само да гадаем каква глупост ще измислят.

Савитар в Комиксите

Савитар
Поне в комиксите не прилича на нелигитимното дете на Мегатрон и синя LED лампа.

Историята на Савитар в комиксите е доста кратка, но колоритна. За пръв път се появява в „Светкавицата“, Том Втори, Брой 108. Там е представен като пилот в страна от Третия свят по време на Студената война.  Докато тества свръхзвуков самолет, пилотът (чието име не е разкрито) бива ударен от светкавица. Тази светкавица по всяка вероятност идва от спийд форса, понеже му дава свръхскорост. Когато се разбива в тила на врага, заобиколен от вражески войски и на пръв поглед обречен като порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, пилотът случайно открива скоростта си и избива всички наоколо. Бързо се вманиачава в новооткритата си сила и кръщава себе си Савитар.

Благодарение на фактът, че посвещава живота си на изследването на спийд форса, Савитар развива умения, които никой друг спийдстър до момента няма (освен, че е майстор в тези, които споделя с другите потребителите на спийд форса). Всички спийдстъри имат способността да се лекуват бързо, но Савитар може да го прави почти веднагически, което го прави сериозна заплаха.

савитар

Освен това, той може да се обгръща в поле с нулева инерция (поле, което отнема кинетичната енергия от обектите; това ще рече, че ако изтреляте куршум срещу него, куршумът ще стигне до полето, ще спре във въздуха и ще падне на земята). Това умение, комбинирано с почти инстантната регенерация го правят функционално безсмъртен (но не и непобедим, както ще проличи). Но най-впечатляващата способност на Савитар си остава умението да дава и отнема скорост от хора и обекти.

Като всеки друг мегаломаниак в историята, Савитар издига себе си в култ. А когато издигнеш себе си в култ, някак си винаги успяваш да си намериш последователи. Но една от длъжностните характеристики на мегаломаниаците е винаги да искат още, и той не е изключение. Затова решава, че трябва да отстрани всички останали спийдстъри, като по това време има само един действащ такъв – Джони Куик (бащата на Джеси Куик в комиксите, за разлика от шоуто). По време на битката между двамата, обаче, на помощ му се притичва Макс Меркюри (един от най-старите спийдстъри и ментор на много от любимите ни герои, като Джей Герик, Уоли Уест и внукът на Бари – Барт Алън). Меркюри и Куик успяват да запратят Савитар напред във времето, ефективно доказвайки, че да заметеш боклука под килима е най-добрата тактика, противно на това, което са ме учили цял живот.

Светкавицата и Савитар
Уоли Уест и Савитар

В бъдещето Савитар открива, че култът му се е разрастнал в негово отсъствие, което го изненадва приятно. Може би пропорционално неприятна е срещата му с Уоли Уест (третата Светкавица), който се оказва достоен противник.

Без много, много да му мисли, Савитар решава, че най-логичната крачка е да открадне скоростта от всички действащи в момента спийдстъри (Уоли Уест, Джеси Куик, Джони Куик, Джей Герик, Барт Алън, и най-вече Макс Меркюри) и да елимира конкуренцията, като даде силите им на своите последователи.

Проблемът в целият план е, че Уоли има директна връзка със спийд форса, тоест Савитар няма как да я открадне, и с помощта на всички останали спийдстъри, които богът на движението неблагоразумно вбесява, Уоли успява да го спре.

И като класически злодей, Савитар демонстрира липсата си на въображение, решавайки че след като не може да покори света, то поне ще го унищожи и тръгва на смъртоносна надпревара с Уоли по цялото земно кълбо. Накрая Уоли успява да го затвори в спийд форса, най-вероятно защото му писва от клишета.

Смъртта на Савитар

светкавицата и савитар

В света на комиксите никой не остава извън играта за особено дълго, така че Савитар се появява отново в минисериите „Светкавицата: Възраждане“ (да не се бърка с настоящата арка, която върви – тя е част от цялостното възраждане на вселената на DC; знам… комикси).

Бари Алън отново е действащата Светкавица, когато Савитар съумява да се измъкне от спийд форса. Единоборството им е кратко, защото когато Бари го докосва, Савитар се разпада на съставните си части. Оказва се, че Професор Зуум, в барникането из спийд форса, временно е превърнал Бари в Черната Светкавицасмъртта за спийдстърите. И така безславно завършва историята на богът на движението.

Очевидно е, че шоуто е поело в доста различна посока. Приликите с комикса стават все по-малко и по-малко, така че трудно можем да използваме комиксите като източник на информация за това какво ще стане в шоуто. Въпреки това се надявам постът да ви е бил интересен. До следващия път.