Doctor Strange

За повечето хора комиксите може да изглеждат като детски книжки, но за тези, които знаят какво да четат, това не може да е по-далеч от истината. Качеството на един комикс рядко се определя от визуалния стил. Напротив – много често добре написаната история е тази, която печели читателите, дори изображенията да оставят много какво да се желае. Същото се отнася и за филмите. Ето 10 вдъхновяващи цитата от света на комиксите.

10. „Ако затвориш звяра в клетка, звярът ще се ядоса.“

Върколака

Човек не би си представил, че пост с вдъхновяващи цитати би започнал с такъв от Върколака, още по-малко пък от „X-men: The Last Stand“ – вторият най-скапан филм от поредицата. Но е така.

Този цитат до голяма степен отразява реалността на човешката природа – колкото повече се опитваме да потискаме тъмната страна („звярът“) толкова повече има шанс тя да избие. На всички ни се е случвало да си мълчим за неща, с които не сме били съгласни и накрая, когато чашата е преляла, да изсипваме всичко накуп. Това не е особено смислено и вреди както на нас, така и на хората около нас. По-скоро трябва да се научим или да приемаме нещата, или когато не сме съгласни да си казваме. А често, когато човек наистина се замисли се оказва, че се ядосва за глупости или защото му се иска реалността да е друга. Но има неща, които не можем да променим и просто е добре да приемем, без междувременно да потискаме звяра. И той има своята функция в нашия живот. Просто трябва да се научим да го насочваме в правилна посока (или това, което психолозите наричат „сублимация„).

9. „Аз нося маска. И тази маска не е за да скрие този, който съм, а за да създаде това, което съм.“Batman

Дуото Азарело/Рисо ни дават заплетената, изпълнена с интриги и красиво илюстрирана арка „Покварен град“ („Broken City„). Предлагаща страхотен сюжет за нео-ноар филм, тази арка съдържа и един от любимите ми вдъхновяващи цитати.

Батман е повече от маската, която носи. Той е идея. Символ. Но нещото, което го прави супер герой не са всичките му умения или дори фактът, че винаги е крачка напред (е, почти винаги). Не, това, което го прави супергерой е неговата воля. Фактът, че каквото и да му се е случило в миналото (а може би точно заради това, което му се  случило в миналото) той продължава напред.

В днешното лицемерно общество, повечето хора носят маски, за да се прикрият. Те имат за цел да прикрият истинската си същност и намеренията си, за да могат да се възползват от другите. Но има и такива, които носят маска, за да създадат себе си. Такива, които продължават въпреки болката; въпреки че понякога се чувстват слаби; въпреки че искат да се откажат. Маската е там за да прикрие болката, но и за да покаже характера на човека. Понякога носиш маска, за да покажеш истинското си лице. Този цитат ни показва, че можем да сме от вторите, понеже има прекалено много от първите.

8. „Няма значение как удряш тепиха, а как се изправяш.“

Daredevil

Сериалът „Daredevil“ беше първата съвместна продукция на Marvel и Netflix. Успехът ѝ прокара пътя за „Jessica Jones„, „Luke Cage„, „Iron Fist„, и „The Defenders„. Голяма част от диалозите бяха върховно изиграни, а сценарият беше страхотна основа за един наистина качествен сериал.

Имаше много моменти в сериала, които се открояваха. Но цитатът отгоре сякаш най-много остана с мен. Думите са прости и посланието е ясно – продължавай напред, каквото и да става. Провалите са част от пътя. Важното е след като паднеш, да се изправиш отново!

7. „Много по-силна си, отколкото си мислиш. Повярвяй ми.“

Superman

В 10 брой на All-Star Superman, Грант Морисън и Франк Куитли ни показват един доста натоварен ден от живота на Супермен. Последният син на Криптон постепенно умира от свръхоблъчване със слънчева радиация. Та в този един ден, той спира огромен робот в Метрополис, завежда автобус, пълен с малки деца на експедиция до Египет, спасява дерaйлирал вагон и посещава терминално болни дечица в болницата. Опитва се да направи света по-добро място преди да се спомине.

Много от сцените са емоционални и пълни с драма. Грант Морисън е експерт в нейното представяне. Но тази, която ми направи най-силно впечатление беше, когато суицидно момиче решава да се самоубие и Супермен ѝ казва, че докторът ѝ просто се е забавил (всъщност той е бил в дерейлиралия вагон; още едно брилянтно вмятане от страна на Морисън, което много хора пропускат), и че нещата никога не са така лоши, както си мислим. И накрая я убеждава, че е по-силна, отколкото си мисли. Супермен е там, когато тя смята, че е сама и си няма никого.

Всички понякога се чувстваме слаби. Някои от нас се затварят в себе си, други търсят помощ, но всички – абсолютно всички, сме много по-силни, отколкото понякога си мислим! Просто понякога някой друг трябва да ни го напомни.

6. „Понякога трябва да бягаш преди да можеш да ходиш.“

Iron man

Ако има едно изречение,  с което можем спокойно да опишем Тони Старк, то това е то. Търпението определено не му е силна страна и го показва при всяка удобна възможност. Старк винаги се хвърля с главата напред (понякога буквално, като при първия си полет, когато J.A.R.V.I.S. му казва, че има още терабайти с изчисления, които не са готови), но е цената да бъде иноваторът, който е. Което невинаги е нещо лошо.

Понякога ни е страх да предприемем риск. Дали ни е страх от резултата, или че не сме достатъчно добри за да се справим не е от значение. Въпросът е, че понякога рисковете си струват. Може би нищо ценно в живота не идва бързо, но пък понякога ако не тръгнеш стремително напред, оставаш в капана на миналото, а това е участ, която не пожелавам никому. Смело напред!

5. „Животът не ни дава смисъл. Ние даваме смисъл на живота.“

The Flash

В Blackest Night Vol. 1, №8, Светкавицата ни вдъхновява с тези думи. Тук няма какво толкова да напиша. Човечеството се е опитвало да намери смисъла на живота, откакто сме изпълзели от калта. Засега обективен отговор (долколкото ми е известно) няма.
Що се отнася до субективния – е, нима не е точно това значението на цитата? Австрийският невролог, психиатър и психотератевт Виктор Франкъл активно се занимава с този въпрос през целия си живот. За него намирането на смисъл е ключово за човешкото развитие и щастие. Проблемът е, че често забравяме това. Забравяме, че ние трябва да придадем смисъл на живота си, не той на нас. И забравяме да намираме смисъла в и да оценяваме малките неща.

4. „С голямата сила идва голямата отговорност.“

Spiderman

Това е един от най-известните цитати, свързани с любимия ни Човек паяк. Цитатът често се повтаря като лайт мотив както в комиксите, така и в анимациите и филмите. Истината е, че самият Спайдърмен го цитира в много случаи, в които го казва. Много хора си мислят, че чичо Бен е този, който му го казва, но за пръв път в комикса този инсайт ни бива даден от безименния разказвач.

Значението му е ясно – колкото повече сила или власт има човек, толкова по-голяма отговорност носи. За съжаление, много хора на ръководни позиции са го забравили и затова живеем в един доста интересен свят. Но това пък не значи, че не можем да се опитаме да го направим по-добър.

3. „Дори всички води в океаните не могат да напълнят пукната кофа…“

Lucifer

Създаден от Нийл Гайман в поредицата Sandman, тази версия на Светлоносеца е доста по-различна от традиционната христианска интерпретация. В Sandman, а в последствие и в едноименния му комикс, Луцифер е изоставил Ада, отегчен от съществуването си. Той не е персонификацията на злото, с която сме свикнали. Даже напротив – комиксите доста философски показват, че хората сами създават своите демони и никой не ги кара да бъдат зли, освен те самите.

В края на една от арките, Луцифер разсъждава за природата на желанието и стига до заключението, че „дори всички води в океаните не могат да напълнят пукната кофа… И желанието е пукнатината в кофата на човешкия дух.“

Това е един от любимите ми вдъхновяващи цитати, защото често ми напомня да оценявам малките неща в живота си. Човек рядко се замисля за тях, но те са там и имат способността да ни направят щастливи, стига да ги видим. Освен ако, разбира се, не сме прекалено заети да преследваме желанието. Умишлено казвам „желанието“, а не неговите конкретни обекти. Според Ницше, хората често се пристрастряват към самото желание, а не към неговия обект. Затова, когато получат това, което искат, веднага се хвърлят към друго и затова са вечно нещастни.

Съветът ми към теб, драги читателю, е – научи се да оценяваш малките неща в живота. Огледай се – почти винаги има за какво да се усмихнеш. А ако няма, потърси го. А ако дори тогава не намериш – създай го.

2. „Изкусително е да искаш да живееш в миналото. Познато е. Удобно е. Но от там идват фосилите.“

Captain America

Първоначално, Капитан Америка не е изваден от леда в наши дни, а през 60-те. Но в комикса Captain America: Man out of Time Марк Уайд и Хорхе Молина преразказват история, като ефективно пренаписват произхода на героя.

В комикса, Кап се изправя пред света през 21 век, докато спомените (и ценностите) му са от Втората световна война. Сблъсък на различни епохи и култури в съзнанието на един човек.

Докато разсъждава за миналото, Стийв стига до извода, че трябва да живее в настоящето и да приеме времето, в което се намира. Това е проблем, с който хората често се срещаме. Миналото е сигурно, познато, и никога не се променя (или поне на пръв поглед; човешката памет всъщност е доста несигурна, но това е друга тема). Лесно е, тогава, да останем да живеем в него или да се опитваме да се връщаме към него отново и отново. Но истината е, че миналото не съществува. То е плод на въображението ни (комбинация от електрически и химически сигнали в мозъка) и е също толкова реално, колкото бъдещето, което си представяме (комбинация от електрически и химически сигнали в мозъка). Най-близо до реалността е сегашният момент. А в него често можем да намерим много повече, отколкото подозираме, ако спрем да търсим миналото.

1. „Всички имат своите граници. Научават какви са и се научават да не ги прекрачват. Аз игнорирам моите.“

The Dark Knight

Бих могъл да напиша цял пост само с вдъхновяващи цитати от Батман, но този ми е един от любимите. Цитатът е от комикса Knightfall, върху който донякъде е базиран филмът на Кристофър Нолан The Dark Knight Rises (и по-конкретно, сцената с чупенето на гръбнака). В него Бейн научава тайната самоличност на Батман и освобождава някои от типичните обитатели на „Аркам“. След като прекарва цяла нощ в залавянето им, Батман се прибира в имението разбит, където Бейн лесно го надвива и му счупва гръбначния стълб. Това е историята на кратко. Но не прави цитата по-малко силен.

За да бъде себе си, Батман трябва да игнорира своите ограничения. Понеже е просто човек, той трябва да дава всичко от себе си, за да се развива. Никога да не спира. И това му помага да постигне много повече, отколкото някой би си помислил, че е възможно. Често единствените ограничения, които имаме пред себе си тези, които сами си налагаме. „Не мога да спра цигарите. Нямам воля.“ Не, имаш. Нямаш желание. Ако наистина имаш желание, ще намериш и волята. „Искам да отслабна и да вляза във форма.“ Физически упражнения и диета. Не е лесно, но е просто. А когато наистина го искаш, тогава разбираш, че си имал волята в себе си през цялото време. „Искам да науча чужд език.“ Идеално! Започни с азбуката. Можеш да направиш много повече, отколкото си мислиш, стига малко да повярваш в себе си. Просто не се съмнявай и не си налагай излишни ограничения.
Внимание: все пак не прави глупости! Аз говоря за ограниченията, които сами си налагаме без да има причина, не за обективна невъзможност или опасност за здравето. Здравето винаги трябва да е над всичко!

Заключителни слова

Това са 10 от любимите ми и вдъхновяващи цитати от комикси. Наистина могат да бъдат много вдъхновяващи, но в крайна сметка от нас зависи какво и как приемаме. Ако ти допада поста, сподели го във Facebook и/или пусни един коментар отдолу. Надявам се да си се вдъхновил/а. И се надявам да го споделиш на някой, който може би има нужда. Напред и нагоре!