the-dark-knight

Батман е може би най-известният герой на всички времена. От комикси, през сериали, до филми, популярността му расте с геометрична прогресия. Дотолкова, че повечето писатели на комикси правят така, че почти винаги да печели за задоволство на огромната му фен база.

Най-известна е може би заземената версия на Кристофър Нолан (изиграна от Крисчън Бейл). И трите филма от поредицата са в топ 250 класацията на IMDB. Но това, което повечето хора не знаят е, че комиксите са много странно място (както съм илюстрирал и преди). В този пост ще ви представя 5 алтернативни версии на Батман, от които ще ви се завие свят.
Внимание: спойлери!

5. Викториански Батман

викториански-батман

Писателите на комикси нямат нищо против максимално да се възползват от теория на относителността и да третират времето като една променлива  в доста по-голямо уравнение. Затова имаме и паралелни вселени, различни времеви линии, и т.нар. Elseworlds истории (истории, които са извън официалния канон на DC). А първата официална Elseworlds история e Gotham by Gaslight (1989) на Брайън Аугъстън – великолепен графичен роман, който поставя Батман във Викторианската епоха.

Калните, павирани и мъгливи улици на Готъм през XIX век са великолепна среда за любимия ни виджиланте. Даже визията му не трябва да се променя толкова много, като изключим материалите, от които е направен костюма му и стиймпънк елементите на бат-джаджите му. Идеята е гениална в своята простота.

викториански-батман2

В съвременните комикси, същестуването на Батман е добре документирано. Той е член на Лигата на Справедливостта, често работи с комисар Гордън и си има собствен знак в небето. Но за изостаналите викторианци, които тъкмо се опитват да се откъснат от хватката на суеверието, и на които им липсват мас-медии и достъп до Интернет, той е само легенда, което допринася за мистицизма на героя.

Злодеят, срещу когото се изправя не е някой от класическите противници на Тъмния рицар. Докато същестуването на Жокера и Двуликия е загатнато, главният лошко в тази история е не друг, а самият Джак Изкормвача, защото защо не?

Както предполагам е известно на всички, убийствата на Джак Изкормвача така и не биват разкрити. Според тази история, той успява да се измъкне от Лондон и да започне нова серия от убийства с R-рейтинг. И за да се заплете още повече историята, в главен запозрян се превръща не друг, а Брус Уейн – алтер-егото на Батман.

викториански-батман3

Естествено, след като бива заловен, Брус се измъква от затвора с помощта на инспектор Гордън и започва да разследва убийствата, за да прочисти името си. Не му отнема много време, защото все пак е Батман – най-великият детектив на света. Няколко страници по-късно, той вече е заловил Джак Изкормвача и е разкрил самоличността му. Остава само да узнае мотивите му. И тук комиксът отново ни представя интересен развой на събитията, в който пак е намесено името на майката на Брус – Марта.

Викториански-батман4

Оказва се, че причината за всички убийства и злобата на Джак Изкормвача към жените е несподелената му любов към Марта Уейн. В края на комикса, Джак е отчаян от живота и иска всичко да приключи. Така и става – той бива застрелян от инсперктор Гордън и това е краят на историята за Джак Изкормвача.

викториански-батман5

 4. Батман – Зеленият фенер

BatlanternЗелените фенери са военно-полицейска междугалактическа организация, която следи за спазването на реда под надзора на Пазителите – извънземна раса от безсмъртни същества, живеещи на планетата Оа. Оръжието на Зелените фенери е пръстен, който има почти неограничена сила и се захранва от волята и въображението на своя носител. Когато носителят умре, пръстенът е програмиран да намери нов носител в околността – съществото с най-силна воля.

В канона, Батман не е особено голям фен на Зелените фенери (и не защото е гледал отвратителния филм от 2011). Смята, че имат прекалено много власт за банда ченгета, за които не се е молил и никой не е упълномощавал.

Но в Elseworlds, нещата стоят по друг начин. Няколко години след Gotham by Gaslight, в Batman: In Darkest Knight, Майк Бар и Джери Бингам решават да изследват какво ли би се случило, ако през прозореца на Брус Уейн в съдбоностната нощ, когато решава да стане Батман не беше влетял летящият гризач, а зелен пръстен.

Точно това и става в комикса. След смъртта на Абин Сур (предвестника на Хал Джордан, един от Зелените фенери в традиционните комикси), пръстенът намира Брус Уейн и той става новият Зелен фенер за нашия сектор. Това само по себе си, обаче, отключва верижна реакция от събития в Готъм.

Работата е такава, че враговете на Батман като цяло са доста слаби. Със силите на Зелен фенер, никой от тях не би могъл да му се опре. Освен това той спира създаването на Жокера, един от най-маниакалните злодеи в комиксите. Някои биха си казали, че това е нещо хубаво, и е така… Докато не се замислим, че това означава неприятности.

Щом традиционните врагове на Батман не са достатъчно силни за него, това означава, че трябва да бъдат привлечени нови (иначе не би било особено интересен комикс). На сцената се появява Синестро –  корумпирано космическо ченге, което използва силата на пръстена за собствена изгода. След като Брус го залавя, Синестро става най-големият му враг и се заклева да си отмъсти, преди да бъде заточен.

Заточението му не трае дълго и той се сдобива с жълт пръстен, който се захранва от страха. Имащ силата да изпълни заканата си, той започва активно своята вендета. Не е здравословно да си близък на враговете на Синестро. Даже напротив – това е водещата причина за смъртта на малкото останали близки хора на Бат-фенера, а именно комисар Гордън и Алфред. А накрая Брус дори не успява да го залови отново. Батман никога не е имал късмет с тези пръстени.

3. Супер-Батман

Batman speeding bulletsПочти всеки е наясно с произхода на БатманБрус Уейн е син на милиардерите и филантропи от ГотъмТомас и Марта Уейн, които биват убити пред очите му, когато е на 8 години. Това му оставя травма за цял живот, и когато пораства решава да инвестира парите на родителите си отговорно – започва едноличен кръстоносен поход срещу изметта на Готъм маскиран като прилеп (защото защо не?).

Почти всеки е наясно и с произхода на Супермен – бебето Кал’Ел е пратено на Земята от баща си, Джор’Ел, който стига до извода, че планетата им, Криптон, ще бъде унищожена заради настабилното си ядро. Кал’Ел е единственият оцелял, като на Земята бива осиновен от фермерите Марта и Джонатан Кент. Те му дават името Кларк и той израства с техните ценности и възпитание край Смолвил.

Томас-Марта-Уейн

В комикса Superman: Speeding Bullets, обаче, Джон ДеМатейс ни поставя въпроса: „Какво щеше да стане, ако Марта и Томас не бяха успели да заченат, а Кал’Ел се беше приземил край Готъм, а не край Смолвил?“ И отговорът на този въпрос е прост – един доста страшен Батман.

Едно от основните оръжия на Батман срещу врагове му е страха. И успява да го използва доста добре, дори като нормален човек. В този комикс, обаче, Брус е криптонианец. Има всичките сили на Супермен. И травмираната психика на Батман. Комбинацията е ужасяваща, особено за престъпниците в Готъм.

Batman

Когато е на 8, Брус (Кал’Ел) става свидетел на убийството на родителите си. Травмата отключва криптонианските му сили и той неволно изпепелява Джо Чил (обирджията, който застрелва Томас и Марта Уейн). Засрамен, че не е успял да спаси родителите си, Брус решава да скрие силите си, докато  една съдбоносна вечер много години по-късно имението не бива нападнато от грабители. Това е нощта, в която той разбира истината за произхода си. Това е нощта на рождението на Батман. И тогава престъпниците в Готъм загазват яко.

Е, това е само временно, защото в края на крайщата (все пак е комикс за Супермен) под влиянието на Лойс Лейн, Брус решава да си създаде нова персона – някоя, която няма да е толкова мрачна и потискаща като Батман. Образ, който вместо това ще вдъхва надежда. И така се ражда Супермен (да, преди Зак Снайдър да се захване с него, Супермен беше символ на позитивизъм и надежда – нищо общо с Batman v Superman).

Супермен

2. Съветски Батман

soviet-batmanElseworlds историите могат да бъдат страшно креативни. Позволяват значителни изменения на канона, понеже не са зависими от него. И през 2003 година в комикса Superman: Red Son, небезизвестият Марк Милaр ни показва колко точно.

В тази Elseworlds история, Супермен се приземява в Съветския Съюз, вместо в САЩ, и съответно израства със социалистическите ценности (поне доколкото ги разбират западняците).

В тази реалност, Супермен е приближен на Сталин и го „наследява“ след смъртта му. Като една истинска персонификация на идеалистическия комунизъм, Другаря от стомана се опитва да прави най-доброто за човечеството. Но не всички го виждат така. Според някои, той има прекалено много сила и не отговаря пред никого (някои от мотивите в Batman v Superman са вдъхновени от този комикс).

В Red Son, родителите на Батман са убити от режима, което го кара да насочи цялата си омраза към правителството. Това го превръща в терорист, който е готов на всичко, за да смъкне комунистическата партия от власт. И носи името Батманков (защото комикси).

Тази версия на Батман ни показва какво би могъл да постигне Батман, ако работи срещу държавната управа. И резултатите не са много в нейна полза. Дори Супермен не успява да го спре сам. Всъщност, голяма част от единоборството им в Batman v Superman е повлияна от Red Son.

soviet-batman3

С помощта на Лекс Лутор (истинският Лекс, не лигавата, недъгава версия на Джеси Айзенбърг (съжалявам, Митак)), Батманков успява да устрои капан за Супермен. Както (почти) всички знаят, Супермен има три големи слабости – криптонит, магия, и слънчева радиация от червено слънце (понеже Криптон орбитира около червено слънце, криптонианската физиология получава свръхзареждане на клетките с радиация от жълто слънце, което им дава суперсили). Но радиацията от червено слънце неутрализира ефектите и го прави нормален. Нещо, за което Батманков знае и му подготвя слънчева баня, която никога няма да забрави.

След като подготвя сцената, другаря Батман отвлича Уондър Уоман (която е любовница на Супермен) и примамва последния криптонианец на бойното поле. Естествено, Супермен не е наясно със слабостите си и си мисли, че всичко е под контрол. Едва, когато Батман го посипва с две кофи бой и му обяснява за червеното слънце, Супермен разбира в колко дълбоки води се е хвърлил.

soviet-batman4

Единствената причина, поради която Супермен печели единоборството с Батман е, че Уондър Уоман успява да скъса ласото си (което принципно погледнато не би трябвало да е възможно), след което счупва лампите. Всичко това ѝ коства страшно много, но все пак успява да спаси Супермен.

Знаейки какво ще му се случи, Батман отнема собствения си живот. Той умира, но делото му остава и след смъртта му има много други, които продължават да се борят срещу тоталитарното правителство.

1. Батман от Флашпойнт

flashpoint-batmanПовечето хора не са наясно с факта, че Батман за пръв път се появява в брой 27 на Detective Comics през 1939 година (май месец). Това го прави на… момент да сметна… много години. И за много години персонажът е преживял множество изменения. В ранните години, Батман няма нищо против използването на пистолети. Или убийството на враговете си.

batman

В кросоувър арката Flashpoint (да не се бърка с Флашпойнт на „Светкавицата“), Брус е този, който умира в Алеята на престъпността, което докарва майка му до лудост (което е и произхода на Жокера в тази реалност), а баща му надява наметалото и се превръща в живо превъплъщение на страха. И ако някой си мисли, че нормалната версия на Батман е достатъчно страшна, значи не е виждал тази.

Томас Уейн връща Батман към неговите корени. Да използва пистолети и да убива враговете си не е нещо необичайно за него. Освен това пуши, пие, и финансира анти-криминалната си операция със серия казина. Същински пример за подражание.

flashpoint-batman

Тази версия на Батман не е белязана от травма от детството. Не, този Батман става свидетел на смъртта на сина си. Става свидетел на чудовището, в което се превръща жена му и въпреки всичко е безсилен да я спре, защото все още я обича. И това се отразява на много хора – нещо, което той вижда, но се чувства безсилен да предотврати. Също, както се чувства безсилен в съдбоностната нощ, когато Брус умира. Това е Батман, който мрази себе си. Който няма за какво да живее, докато Светкавицата не му дава кауза – възможността да заличи този ужасен свят.

Все пак и тази амалгамация между Тъмния рицар и Наказателя е герой. Макар и в началото да отказва да се намесва в по-мащабни операции (като спирането на войната между атлантидите и амазонките), напълно фокусиран върху вендетата си, в крайна сметка помага на Светкавицата да си възвърне силите (от втория опит), организира транспорт за останалите герои да стигнат до мястото на последната битка във Великобритания, и там убива Анти-светкавицата, което позволява на Бари да се върне назад във времето и да оправи нещата. Не е зле като за битов алкохолик.

flashpoint-batmanТова са някои от по-интересните алтернативни версии на Батман. Ако има други, които ви харесват повече, искате да споделите мнение, или да попитате нещо, коментарите са отдолу. Не се колебайте. Споделянията са също са добре дошли. Хайде, със здраве.