Marvel и Netflix още през 2015 година с Daredevil ни показаха, че могат да прехвърлят успеха на MCU върху малкия екран. Daredevil се превърна в insta-хит, и само за един сезон успя да преобърне представите ни за сериал по комикс. Не ме разбирайте погрешно, харесвам Flash, Arrow, Legends of Tomorrow и Gotham (въпреки множеството проблеми, които имам с тях, все пак са сериали по комикси, така че съм пристрастен), но Daredevil е съвсем друга категория. Великолепни  актьорска игра, хореография, ефекти, история, сценарий, развитие на действието, атмосфера и връзка с основната вселена.  Характеристики, които до известна степен се прехвърлиха и върху Jessica Jones и Luke Cage. А сега очаквам същото и от Iron Fist (Железният юмрук), който е последното попълнение към екипа и последната крачка преди The Defenders.

Какво е Iron Fist?

iron-first3

Iron Fist (Железният юмрук) е най-новият сериал на Marvel и Netflix. Обявената дата на излизане е 17.03.2017г. В главната роля на Дани Ранд влиза Фин Джоунс, добре познат на феновете на Game of Thrones, където изигра сър Лоръс Тирел. На екрана ще бъде придружавам от Джесика Хенуик (Нимерия Санд в Game of Thrones), Дейвид Уенхам (Фарамир в Lord of the Rings), Джесика Строуп (Макс Харди в The Following), и Росарио Доусън (Клер в Daredevil, Jessica Jones и Luke Cage).

железния-юмрук

С присъединяването на Дани Ранд към телевизионната вселена на Marvel (част от the MCU, но все пак имаща своите разлики и уникални черти), последната прелюдия към The Defenders е налице. Сериалът до голяма степен ще изследва произхода на героя, но предполагам ще има и някои сериозни отклонения от комикса. Като за начало, в сериалът Дани тренира 15 години за да стане Железния Юмрук, а в комикса само 10. Другото, което за момента ни убягва са детайлите около смъртта на родителите му. В трейлъра се вижда самолетна катастрофа, което е още едно отклонение от комикса. Какво ли още са променили от Marvel? Ще разберем на 17 март. Но дотогава все още имаме комикси, от които можем да черпим информация.

Кой е Дани Ранд (Железният Юмрук)?

железният-юмрукДани Ранд е милиардер-монах, който усвоява множество бойни изкуства в манастир, намиращ се в друго измерение (ето заради такива изречения обичам да пиша за комикси). След 10-годишно отсъствие, той се завръща в Ню Йорк, за да отмъсти на човекът, погубил родителите му. Това, което открива, обаче е, че светът се е променил значително, а той самият – също.

Трагедията бележи Железния Юмрук, както почти всички останали герои. Стоманата се кове благодарение на огъня. Но около Дани има и светлина, докато той се опитва да намери баланса и себе си. Нещо, което би трябвало да видим и на малкия екран. Сега, обаче, говорим за комиксите.

Кратка история на публикацията

железния-юмрук2Железният Юмрук е създаден през 1974 година от Рой Томас и Гил Кейн. По онова време филмите за кунг фу са същата лудница, каквито са филмите за супергерои в момента, което подобаващо вдъхва живот в героя.

Първата история е публикувана в Marvel Premiere, от 15 до 25 брой (или от май 1974 до октомври 1975). Историите са писани и рисувани от различни автори, включително писателите Лен Уейн, Тони Изабела и Крис Клермонт, и художниците Лари Хама, Арвел Джоунс и Пат Бродерик. От ноевмри 1975 до септември 1977, героят получава собствено спин-оф заглавие, което накрая бива отменено. По това време и Люк Кейдж е загубил голяма част от популярността си, затова умните глави от Marvel решават да ги комбинират, за да могат да изцедят, каквото е останало. Така се ражда Power Man and Iron Fist с 50 брой на Power Man. Дуото се оказва сравнително успешно… докато през 1986 година Дани не умира. Естествено, всеки който е чел поне един комикс през живота си знае, че героите не умират наистина, и Железният Юмжелезен-юмрукрук не е изключение. Дани отново се появява в Namor the Sub-Mariner от 21 до 25 брой (или от декември 1991 до април 1992), като се оказва, че всъщност този Дани, който е умрял в края на Power Man and Iron Fist, е бил двойник (защото комикси). В последствие героят получава нови соло серии.

През годините Железният Юмрук се комбинира и с други видни герои от вселената на Marvel, като Върколака, Неймор, Черната Пантера и Деърдевил (като по време на Civil War за известно време приема ролята на Daredevil, за да смъкне подозрението от Мат Мърдок, който по това време е в Европа).

История на Железният Юмрук

уендъл-ранд
Уендъл Ранд

Пътят на Дани Ранд към превръщането му в „живо оръжие“ започва с баща му – Уендъл Ранд. След години тренировки в областта на бойните изкуства, Уендъл решава да замине за мистичния град К’ун Л’ун, за да се бори за титлата на Железния Юмрук. К’ун Л’ун се намира в друго измерение, но на всеки 10 години заради пресичане, на Земята се отваря връзка между двете измерения и дава възможност за преминаване.

Когато Уендъл отива в К’ун Л’ун, той спасява тамошния владетел лорд Туан и синът му – Ну-Ан. Туан го осиновява и така Уендъл се превръща в наследник на Туан и трън в очите на Ну-Ан, който е амбициозен и иска да управлява града след смъртта на баща си.

И за да стане драмата още по-голяма, Уендъл се жени за една от местните жителки – Шакира, в която Ну-Ан е тайно влюбен. Двамата имат дъщеря – Миранда, но Ну-Ан успява да ги прокуди от града.

В крайна сметка Уендъл се превръща в най-способния боец в К’ун Л’ун и успява да победи Давос, синът на наставника им – Лей-Кунг – Гръмовержеца (безсмъртен учител, който с железен юмрук обучава тези, които искат да се борят за титлата на Железния Юмрук). След победата над Давос, единственото, което остава за Уендъл е да се пребори с безсмъртния дракон Шоу-Лао. И тук е моментът, в който Уендъл се отказва, напуска града през междуизмеренната връзка и заминава за Щатите, където се превръща в богат индустриалец. Там се жени за Хедър и му се ражда син – Дани.

харолд-мийчъм10 години по-късно, когато Дани е на 9, Уендъл решава да се върне в К’ун Л’ун и предприема експедиция в Хималаите заедно с Хедър, Дани и бизнес партньора си – Харолд Мийчъм. По време на прехода, Дани се подхлъзва и повлича със себе си майка си и баща си. Дани и Хедър се приземяват на безопасно място, но Уендъл остава да виси от скалата. Викайки за помощ, той е предаден за пореден път от някой, който му завижда. С идеята да вземе неговият дял от компанията, Харолд го рита в пропастта и така Уендъл губи живота си. След това Мийчъм предлага на Хедър и Дани да ги спаси, но знаейки какво е направил, те избягват ужасени.

хедър-рандТрагедиите в живота на Дани не спират дотук. Докато се опитват да се измъкнат, той и майка му попадат на висящ дървен мост, който предполагат ще ги отведе до сигурно убежище. В същият момент биват нападнати от глутница вълци. Хедър се хвърля на вълците, за да ги забави достатъчно, давайки на Дани възможност да се измъкне. След което той бива спасен от разузнавачи от К’ун Л’ун, които обаче не успяват да избавят майка му от трагичната ѝ участ. Така, на възраст от 9 години, Дани остава сирак.

Когато го взимат в К’ун Л’ун, Ну-Ан вече е управник на града. Виждайки гневът и жаждата на Дани за възмездие, той заповядва момчето да бъде обучено от Лей-Кунг. И така започват години безпощадни тренировки. За късмет на Дани се оказва, че той е дете-чудо в много бойни изкуства и успява да ги усвои изключително бързо. На 16 вече надвива бойци, които са много по-тренирани от него. За да заздрави юмруците си и да се превърне в живо оръжие, той безмилостно бие първо в кофа с нагорещен пясък, после в кофа с дребен чакъл, и накрая в кофа със скали. Това е важен момент за по-нататък.

шоу-лаоСлед като доказва, че е най-способният боец в К’ун Л’ун, Дани получава правото да се изправи срещу Шоу-Лао. Безсмъртният дракон има само една слабост, и тя инсигнията на стомаха му, която му дава директна връзка с разтопеното му сърце, намиращо в пещерата, която драконът пази с цената на живота си (буквално). За да го победи, Дани покрива знака със собственото си тяло и инсигнията се отпечатва на гърдите му, прекъсвайки връзката на дракона с източника на живота му. След което младият войн забива юмруците си разтопеното сърце на дракона (както по време на тренировките си), което му дава специални сили и способността да контролира своето „чи“ и официално го превръща в Железния Юмрук.

ранд-и-мийчъмГотов за своето отмъщение, Дани отказва да яде от Дървото на Безсмъртието и вместо това напуска К’ун Л’ун. По това време се отваря връзката и той се връща на Земята, където намира Харолд Мийчъм. Гледката, обаче, не е тази, която Дани очаква. Оказва се, че Мийчъм е премръзнал и е загубил краката си. Освен това е разбрал, че Дани се е добрал до К’ун Л’ун и е живял в агония и параноя, чакайки отмъщението на младия мъж в продължение на 10 години . Единственото, което иска на този етап е всичко да приключи. Но Дани отказва да го убие. От тук-насетне Дани Ранд решава да остане в Ню Йорк и да брани града като Железния Юмрук.

В последствие неговия предшественик, Орсън Рандал, когото всички смятат за мъртъв, го открива в Ню Йорк. Той му дава „Историята на Железните Юмруци“ – книга, която съдържа цялото познание на всички Железни Юмруци преди Дани, както и различни техники и начини за ползване на силите. За Дани е голяма изненада, че той е 67-мия Железен Юмрук, но с помощта Орсън (който преди да умре му прехвърля чи-то си) и книгата, Дани става значително по-силен.

Сили и умения

дани-рандСилите на Дани са уникални от гледна точка на телевизионната вселена на Marvel. Дотук тя се развива на „улично ниво“, за разлика от грандиозните битки, с които сме свикнали във филмовата вселена (MCU). Дори суперсилите на Люк Кейдж и Джесика Джоунс изглеждат по-заземени и „реалистични“. Но Дани е на съвсем друго ниво, способен да накаутира дори някой като Колоса от X-men чрез манипулацията на своята чи. Именно представянето на тази енергия е уникално за вселената до момента и не се е срещало нито във филмите, нито в сериалите. Ето какво може да прави Дани:

 • Чи аугментация: благодарение на чи манипулацията си, Дани може да увеличава своите физически и ментални способности до свръхчовешки нива.
 • Удар с „железен юмрук“: от тази сила произлиза името на героя. Като канализира чи-то си, Железният Юмрук „зарежда“ удара си с изключително голяма енергия, което му позволява да удря със свръхчовешка сила. С такъв удар спокойно може да разруши тухлена стена или да изкърти стоманена врата, без това да му се отрази по какъвто и да било начин. Тази сила не прави физически промени, а се дължи на канализирането на енергия.
 • Контрол над нервната система: Дани има пълен контрол над нервната си система. Това означава, че може да бъде имунизиран към болка, да забавя дишането и сърдечния си ритъм, да забавя и ускорява метаболизма си, да бъде устойчив към токсини, опиати и други.
 • Хипнотизъм: Дани може да създава илюзии и да хипнотизира хората.
 • Умствено сливане: Железният Юмрук може временно да слее съзнанието си с това на друг човек. Това води до споделяне на емоции, мисли и спомени.
 • Абсорбиране на енергия: Ранд има способността да абсорбира енергийни заряди.
 • Енергиен взрив: Дани има способността да канализира чи-то си като снаряд.
 • Подобрени сетива: не точно като на Daredevil, но Ранд има подобрени сетива и може съзнателно да ги фокусира до близо свръхчовешки нива.
 • Емпатия: на психично ниво, Дани може да усеща емоциите, чувствата и намеренията на хора и животни, както да проектира своите собствени върху тях.
 • Подобрени скорост и рефлекси: Ранд има толкова бързи рефлекси, че може да улови куршум, както и да бяга със скорост от 60 км/ч (за сравнение, рекордът на Юсаин Болт от 2009 е 44.72 км/ч).
 • Подобрена здравина: Дани се обгражда с чи-аура, благодарение на която е по-успойчив на физически и енергийни атаки.
 • Лечителство: Ранд може да канализира чи-то си, така че да лекува себе си и другите.
 • Адаптация към средата: Дани може да се адаптира към изключително екстремни условия.
 • Бойни изкуства: Ранд е експерт във всички бойни изкуства на К’ун Л’ун и много от земните (някои, от които доста древни). Той е един от най-умелите бойци в цялата вселена на Marvel.
 • Оръжия: Дани може на практика да борави с всички оръжия, използвани в бойните изкуства.

Не съм сигурен колко от тези ще видим в сериала. Интересно е как ли ще ги екранизират.

Финални слова

Това е (долу-горе) кратко представяне на Дани Ранд – Железният Юмрук. Сериалът със сигурност ще има изменения от комикса, но все още не е ясно какви ще са те и до каква степен. Аз лично с нетърпение очаквам да разбера. А вие? Какво мислите за Железния Юмрук? Споделете в коментарите.