Филмите за супергерои в момента са това, което уестърните бяха през 50-те и 60-те, а кунг фу филмите през 70-те и 80-те. Все повече набират скорост и популярността и приходите им растат с всяка измината година. Дори хора, които не са фенове на комиксите са гледали по-голямата част от филмите на Marvel (което е причината и да има три филма на компанията в топ 10 на най-печелившите филми в историята). Следователно, филм по комикс и филм за супергерои се превръщат в тъждествени понятия в съзнанието на масовия потребител. Това, обаче, съвсем не е така. В настоящата статия ще ви представя 5 филма, които (може би) не знаете, че са по комикси.

5. Wanted (2008)

Когато за пръв път гледах Wanted на кино бях в състояние, в което просто имах нуждата да гледам някакви пуцалки, които да ме разведрят. И филмът определено успя в това си начинание. С отлични изпълнения от страна на Джеймс Макавой, Анджелина Джоли и Морган Фриймън, филмът е изпълнен с екшън от началото до края. Тимур Бекмамбетов се справя отлично с режисурата на тази амбициозна продукция. Това, което повечето хора не знаят е, че филмът е (хлабаво) базиран на едноименния комикс на Марк Милар.

WantedСюжет: Сюжетът се върти около главния герой – Уесли Гибсън. Ако думата „загубеняк“ имаше ходеща дефиниция, това щеше да е Уесли. Той е изтривалката на абсолютно всички в живота си. Но всичко това се променя, когато се разкрива, че баща му е бил член на Братството – организация на наемни убийци, които могат да фалцират куршуми, служат на „Съдбата“ и разбират кой трябва да умре, като дешифрират изтъканият от „Стана на Съдбата“ (да, знам) плат.

Уесли бива приет в братството с идеята да наследи баща си и от тук-насетне започва забавната част. Филмът натиска педала на газта до долу и не го пуска до края. Има и някои интересни сюжетни завъртулки, които няма да разкривам, но филмът не блести с гениална история. Там, където се справя отлично, обаче, е екшъна. Гледал съм го доста пъти от тогава и винаги ме забавлява.

Wanted2Комикс: Марк Милар е известен с изпълнените си с насилие комикси. Неговата работа определено не е за деца и Wanted не е изключение. За разлика от филма, в комикса светът се контролира от група суперзлодеи, които в голяма война са избили повечето супергерои и след това са изтрили паметта на населението с помощта на магия и технология. Уесли отново е в центъра, но този път развитието на действието е доста по-различно от това във филма (и комикса е изпълнен с много повече насилие).

Абсурдните идеи на Милар може да ви накарат да се запитате какво точно четете. Само ще спомена, че някои от суперзлодеите в Братството са:

Шитхед – същество, изцяло създадено от фекалиите на 666-те най-зли хора на планетата.

Фъкуит – клонинг на супергерой. Фъкуит страда от синдром на Даун и разбира обратното на това, което му се казва.

Имп – същество от седем-измерен свят, което може да манипулира реалността.

Джони Ту-дикс – страхлив аптекар с автономен пенис. Понеже пенисът му е отделна личност (и истинският мозък на дуото), можем спокойно да кажем, Джони буквално мисли с долната си глава.

Както се вижда ясно, филмът и комикса са доста различни, но филмът все пак е базиран на комикса. Wanted не се препоръчва за по-младите читатели.

4. Men in Black (1997)

Men in Black беше един от първите филми на Уил Смит, които гледах като малък. От тогава се превърна в един от актьорите, чиито кариери започнах да следя с интерес. Гледал съм огромна част от работите му и смятам, че е наистина добър актьор, но Men in Black си остава един от любимите ми негови филми. Химията, която се получава между него и Томи Лий Джоунс е просто уникална. И до ден днешен гледам филма с удоволствие. Естествено, преди години не знаех, че филмът е базиран на комикса на Лоуел Кънингъм.

Men-in-blackСюжет: Не сме сами във вселената. (Относително) интелигентният извънземен живот съществува и Земята се оказва гореща точка както за ваканции, така и за имиграция. И понеже не можем просто безконтролно да оставим най-голямата измет във вселената да се стовари тук, си имаме организация, която се грижи за реда и спокойствието. Благодарение на Мъжете в черно, на нас – обикновените граждани, не ни се налага сами да се разправяме с надрусани боглодити или разгневени цефалапоиди. Мъжете в черно са тези, които отговарят за това кой пристига, остава или си заминава от нашето малко синьо кълбо. Те са и тези, които често гарантират, че за някои чуждоземни отрепки нашата планета ще е място на вечен покой, ако кривнат от правия път. И благодарение на невролизатора (устройство, с което могат да трият спомени), активността на агенцията и на извънземните остава добре пазена от широката публика тайна.

Главните действащи лица са Агент Джей и Агент Кей. Джей е новакът, когото Кей обучава и така се заформя един от най-иконичните дуети на големия екран. Въоръжени с извънземни технологии и космически хумор, двамата ни дават възможността да се посмеем от сърце, докато гледаме сквернословни разногласия, класически комедийни сцени и смъртта на представители на чуждоземни биологични видове.

Men-in-Black 2Комикс: Идеята на комикса е малко по-различна. Мъжете в черно са тайна шпионска организация, която следи за всякаква паранормална активност на Земята. Това включва познатите ни извънземни, но освен това и демони, върколаци, зомбита, мутанти, вампири, приказни и легендарни същества и други свръхестествени явления.

Както във филма, операцията на MiB се пази в тайна с помощта на невролизатора. Главни действащи лица в комикса са Джей, Кей, Зед и Екс. Като агенти, на тях им е позволено да използват, каквито средства намерят за добре (включително унищожение и убийства), само и само да изпълнят мисията си.

Разликите между комикса и филма не са малко, но все пак си личат на мотивите на комикса в екранизацията.

3. Ghost World (2001)

Дори повечето фенове на комикси едва ли биха се сетили за Ghost World, когато попитате за филм по комикс (въпреки, че се споменава в трейлъра – толкова е нестандартен). Но е факт, че този филм, който изглежда няма нищо общо с комикси е базиран на една от най-интересните графични поп-културни критики на съвременния свят. Инди продукцията на Даниел Клоуз се превръща в моментална класика. Освен това филмът представлява една от по-ранните и интересни роли на Скарлет Йохансон.

Ghost-worldСюжет: Ребека и Енид са най-добри приятелки. Току-що завършили гимназия, двете интелигентни, но объркани тийнейджърки критикуват всичко наоколо, като в същото време стоят на кръстопътя на живота и се чудят накъде искат да тръгнат. И двете са аутсайдери, но на Ребека не ѝ липсват ухажори. Тя е тази, която повече се доближава до мейнстрийма, докато Енид го избягва като дявол – тамян.

Във филма, Ребека няма търпение нещата да се променят и е готова за „нормалния“ живот, с работата, плащането на данъци, апартамента и всичко останало. Енид не е много сигурна какво точно иска да прави и има някакво колебание дали да не последва Ребека.

Филмът е пълен с интересни и забавни персонажи, които допринасят за по-живия му тон в сравнение с комикса. Тук е и Сиймор, меломанът колекционер на грамофонни плочи (изигран брилянтно от Стив Бушеми), който придвижва голяма част от сюжета напред.

Комикс: Връзката на момичетата е изследвана в комикса, както и във филма. Все пак има учудващо много различия, имайки предвид, че Клоуз е един от сценаристите.

Образът на Сиймор липсва напълно като единен персонаж. Енид не е сигурна какво иска да прави с бъдещето си и дали иска да ходи в колеж. Ребека, от друга страна, се страхува от промяната и иска нещата да си останат, както по старому. Динамиката между героите и тона са различни от тези на филма. Всичко това се доразвива с течение на времето, като междувременно историята е изпълнена със социална критика, сатира и много, много черен хумор.

В комикса е присъстват персонажи, които да наречем „гадняри“ би издигнало поведението им с няколко нива до почти социално приемливи пропорции. Джон Елис, например, е обсебен от всичко, което може да бъде наречено „обидно“, „мрачно“, или казано с други това – това, което би накарало нормален индивид да си обърне главата на другата страна с едновременно озадачена и възмутена физиономия (но и с малко любопитство примесено там, някъде, ако човек знае къде да търси). Елис се интересува от детска порнография, снъф филми, мъчения, серийни убийци, нацисти, циркови изроди и подобни. Най-вероятно историята на браузъра му може да бъде изчистена единствено с огнехвъргачка. И тъй като образът на Сиймор липсва, в комикса няма какво да балансира везните, затова и тонът му е много по-мрачен и циничен. И двете, обаче, си струват, ако ще и само от обща култура.

2. Kingsman: The Secret Service (2014)

Kingsman: The Secret Service беше много приятна изненада за мен. Очаквах филмът да е кръстоска между развалена боза (от времето, в което още можеше да се разваля) и течния биопродукт, който остава на дъното за кофа за боклук през лятото, когато изхвърлите остатъците от поредната провалена диета. За мое учудване, филмът се оказа доста сполучлив. Да, беше пълен с клишета, но и беше наясно с това и не се взимаше твърде насериозно. Беше точно това, което трябваше да бъде. А и екшън сцените бяха страхотни. С брилянтни изпълнения от страна на Марк Стронг, Колин Фърт и Майкъл Кейн (и малко въпросни от страна на Тарън Еджъртън и Самюъл Джаксън), виждаме добър баланс между екшън, хумор и клиширан сюжет, който може да се прости понеже е наясно, че е такъв. И тъй като филмът е базиран на комикс на Марк Милар, знаем, че ще е пълен с насилие.

KingsmanСюжет: Kingsman е тайна международна организация, създадена след Първата световна война от група възрастни, заможни джентълмени, загубили синовете си на фронта. Паралелите с крал Артур и рицарите от Кръглата маса са очевидни. Лидерите на организацията носят кодовото наименование „Артур„. Старши членовете, които се занимават с подготовката, подбора и оръжията са именувани „Мерлин„. Други членове може да познаете като „Ланселот„, „Галахад„, и други.

Гари „Егси“ Ънуин е типичен лондонски гамен, който обаче има множество заложби. Хари „Галахад“ Харт го взима под крилото си, понеже години по-рано бащата на Егси е пожертвал живота си, за да спаси отряда (нещо, за което Галахад държи себе си отговорен). Семейството получава право на една услуга, която Егси използва от затвора след като една от антисоциалните му прояви излиза от релси. От друга страна, пък, протежетето на Галахад тъкмо е загубил живота си и има отворено място в организацията. И така, след поредната му изцепка младият нехранимайко получава ментор, шанс в живота, и възможността да се превърне в таен агент. Не е зле.

Междувременно, Интернет милиардерът Ричмънд Валънтайн – фъфлещ нърд с непоносимост към кръв, решава със замах да се пребори с проблемите на човечеството (като свръхпопулация и глобално затопляне), като разкара досадния афинитет на хората към живота и увеличи агресията на 11 (по десетобалната). И така – филмът приема бондски пропорции, но не пропуска множество пъти да ни докаже, че не е филм за Бонд, като великолепния екшън не е единствената разлика.

Secret-serviceКомикс: Комиксът се различава в доста аспекти. Първо – името. Името на комикса е „The Secret Service„. Това не звучи като кой знае каква промяна, но всъщност е, понеже организацията в комикса е MI6 – британското разузнаване. Следователно има и по-голяма доза реализъм.

Историите на двамата главни герои също са доста различни. Егси отново е квартално гаменче, но баща му не се е жертвал за да спаси екипа си. Вместо това чичо му, Джак Лондон, когото всички мислят за обикновен правителствен бюрократ е този, който го въвежда в света на шпионажа, понеже му писва постоянно да го измъква от затвора. Чичо Джак е прототип на Хари във филма.

Главният лошко също е променен. В комиксът е д-р Арнолд – учен, който вижда човечеството като вирус на повърхността на планетата. Освен това, Арнолд е нърд и поп-културен фанатик, който иска да спаси любимите си звезди за новия световен ред. Планът на Валънтайн във филма е подобен, но той по-прагматично предпочита да спаси световни лидери, които приемат неговите възгледи (като дава доста ограничен избор, поне за тези, които са привързани към главата си).

Още една препоръка за феновете на екшън филмите и почитателите на Милар.

1. The Crow (1994)

The Crow е отвсякъде маркиран с трагедия. Ако вярвах в тези неща, сигурно щях да го смятам за прокълнат. Както комиксът, така и филмът са пропити със смърт (и то не само фиктивна такава).

Комиксът е по идея на Джеймс О’Бар, който го пише след като загубва приятелката си, заради пиян шофьор. Тъгата му го тика в посоката на творчеството. Манифестацията на гневът му спрямо тази несправедливост и болката му се явява Гарванът, който е неудържим, и който има нуждата да изживее всичко преди да намери покой.

Филмът, пък, е с Брандън Лий в главната роля, който бива прострелян на снимачната площадка и губи живота си. След поредица от злощастни събития, куршум се оказва заседнал в цевта, и когато Фънбой стрелят по Гарвана в една от сцените, халосните патрони създават условия за изстрелването на куршума, заседнал в цевта по-рано. Лий умира на 31 март 1993 след 6-часова операция.

Сюжет: Историята се върти около младата, сгодена двойка Шели Уебстър и Ерик Дрейвън. По време на Дяволската нощ (30 октомври), Ерик е наръган, застрелян и изхвърлен през прозореца (при което умира, в случай, че не е ясно), а Шели е пребита и изнасилена, като и тя предава богу дух по-късно в болницата.

Година по-късно гарван каца на гроба на Ерик и той се връща от мъртвите за да упражни своето отмъщение като неуязвимия Гарван. Завръщайки се в апартамента, той си спомня за станалото и започва да издирва виновниците. Среща се и със Сара (малко момиче, за което той и Шели са се грижели, поради факта, че майка ѝ е наркозависимата приятелка на Фънбой, един от убийците им).

Когато започва да издирва гадовете, изтръгнали любовта на живота от прегръдките му, той среща някои затруднения. Въпреки силите си, на места се създава известно напрежение, че може и да се провали в начинанието си.

В крайна сметка, основен виновник за смъртта им се явява Топ Долар – местен наркобос. Той е този, по чиято заповед Шели и Ерик биват убити в апартамента им. Освен това Топ Долар и приятелката му имат интереси в областта на окултното, което в последствие им дава възможност да се борят с Гарвана.

The-Crow2Комикс: Сюжетът в комикса отново се върти около Ерик и Шели но историята тук протича по различен начин. Във филма има доста промени, резултат от „холивудизацията“ на лентата при пренасянето на големия екран.

След като колата им се поврежда на пътя, Ерик и Шели биват нападнати от улична банда, водена от Т-Бърд (не Топ Долар, който е дребен дилър в комикса). Психопатите застрелват Ерик, като изстрела го парализира и единственото, което му остава да прави е да гледа как дивашки пребиват, изнасилват и застрелват годеницата му. По-късно, той умира на операционната, докато Шели е мъртва при пристигането в болницата.

За да може да се осъществи историята, нашият протагонист се завръща от мъртвите като неунищожим аватар на отмъщението. Гарванът, който го връща към света на живите като немъртъв му служи като гид, който му дава информация и му помага в намирането и издебването на убийците му.

Като Гарванът, Ерик е непоколебим, неудържим и негов основен двигател се явяват нескончаемите гняв и тъга. Той изнамира всички членове на бандата и без проблеми ги избива по различни начини, като междувременно се сприятелява с младо момиче на име Шери (Сара във филма).

Времето, в което не ловува, Ерик прекарва в апартамента, който двамата с Шели са споделяли. Естествено, времето бива прекарано в депресия, самонараняване и спомени. В тези панели можем да почувстваме болката, която О’Бар излива на страницата, и точно тези тъга и болка се явяват центъра на творбата. Това не е толкова история за отмъщение, колкото е история за преживяване на ужасна загуба и огромната дупка, която остава в душата след това. Затова и Гарванът е непобедим – докато не изпълни целта си, докато не направи всичко, което е там да направи, няма кой да го спре. Това е най-голямата разлика във филма – тук няма нужда от изкуствен конфликт.

Заключителни слова

Това са 5 филма, за които (може би) не знаехте, че са по комикси. Надявам се да ви е допаднала статията. И както винаги, ако  е така, моля споделяйте, лайквайте и… а бе, вие си знаете. До нови срещи.