Признавам, мислех, че ще е спокоен уикенд. Може би някое кафенце, разходка, някоя игр… ОК, първи трейлър на „Лигата на Справедливостта“(2017), а и не само. Warner Bros. просто решиха да ни покажат, че DC не са толкова назад от Marvel, колкото мислехме по отношение на филми. А и явно искат да покажат, че все пак слушат феновете. И знаете ли какво? Тези трейлъри са крачка в правилната посока.

„Лигата на Справедливостта“ – първоначални впечатления от трейлъра

Първото нещо, което веднага ми направи впечатление в трейлъра на „Лигата на Справедливостта“ беше тона. Явно е, че Зак Снайдър и (по-вероятно) компания са се вслушали във феновете и са решили малко да загърбят цялата тая прекомерна сериозност, характерна за „Батман срещу Супермен„(2016) (само се надявам това да не е единствената критика, която са чули, иначе филма е обречен). Трейлърът е енергичен и не липсват комични момента. Няма го това усещане на отчаяние, което ни налягаше, когато гледахме последния филм от DC вселената. Няма го и депресирания Супермен, въпреки че всички знаем, че ще участва във филма. Все пак не показаха целия актьорски състав. Надявам се не са показали всички забавни моменти в трейлъра.

Аквамен

Аквамен
„Говорѝ…“

Трейлърът започва с Брус Уейн (Бен Афлек), който се опитва да привлече Артър Къри/Аквамен (Джейсън Момоа) към алианса, който организира с Даяна Принс/Уондър Уоман (Гал Гадот). Както предполагам помните, в края на „Батман срещу Супермен“ те двамата решиха, че този нов екип е нужен, за да се изправят пред новата неизвестна заплаха.

Опитът на Брус не е особено успешен. Създаването на Лигата на Справедливостта изглежда все повече и повече като далечен мираж.

Трейлърът продължава със смяна на различни сцени, докато Батман обяснява за заплахата, която смята, че идва. Аквамен не е особено впечатлен. В този момент музиката е доста добра и още един от елементите, които показват промяната в тона на филма (Icky Thump на The White Stripes, за тези, които я искат).

Аквамен2

По-късно виждаме как Аквамен вдига Брус  във въздуха, демонстрирайки силата на героя. В друга сцена пък показват как изпива бутилка алкохол докато върви към огромни вълни, а след това не пропускат да акцентират върху татуровките му.  Като цяло не е лесно да се майтапиш, че единствената му сила е да говори с рибите (с тази шега завършва трейлъра, въпреки, че не е вярно; първо, може да осъществява телепатична връзка с тях, а не да говори с тях, тъй мозъците им са прекалено примитивни за разговор; и второ, Аквамен има множество други сили, включително суперсила, супериздържливост, свръхчовешка здравина и др.).

Майчина кутия

Стари крале
„Майчината кутия е много повече от машина. Ако Бог беше направил жив iPod? Майчината кутия е много повече от това.“

Един от артефактите, които правят силно впечатление в сменящите се сцени (вероятно в ретроспекция, съдейки по облеклото на участниците) е майчината кутия. Виждаме как я погребва древен крал, заедно със своите подчинени. До момента знаем, че има три такива кутии на Земята – едната в Атлантида (откъдето е Артър), едната в Темискира (откъдето е Даяна), и последната е някъде на сушата, явно погребана в древността. Дали не е възможно това да е кутията, която по-късно става част от Киборг/Виктор Стоун (Рей Фишър)?

Кутия-майка
Фатално привличане…

За тези, които не знаят, майчините кутии са портативни живи суперкомпютри в кутии, създадени и използвани от Новите Богове (напреднала извънземна раса), но дори те не ги разбират напълно. Майчините кутии притежават самосъзнание и са способни да чувстват. Имат неособено ясно дефинирани функции, които варират от телепортация до регенерация, трансфер на информация и други. Важно е да се отбележи, че те могат да се прикрепят и привързват към жив носител и да развиват толкова интензивни чувства към него, че се самоунищожават при неговата смърт (което ги прави най-драматичните компютри в мултивселената).

Светкавицата

Светкавицата
Ще ми се и аз да си имах такава бърлога…

Трябва да призная, че имах своите резервации относно Езра Милър за „Лигата на Справедливостта“. Нямам нищо против него като актьор, но някак си не го виждах като Светкавицата/Бари Алън… Докато не гледах този трейлър. Смея да кажа, че поне до момента всичките ми съмнения са разсеяни (дано не ме накарат да си изям думите догодина)… Бари е забавен, чувства се неловко в социални ситуации, хиперактивен е и определено открадна шоуто, както очаквам да стане и във филма.

Тук се чувствам длъжен да вметна, че харесвам сериала „Светкавицата“ и с интерес чакам третия сезон. Някои от негативните ми впечатления може би идваха от там, че до голяма степен съм свикнал с Грант Гъстин. Въпреки това, особено напоследък с цялата тая сериозност, която се разпространява навсякъде в сериалите започват да се отдалечават от същността на героите. Не, че Светкавицата и Зелената Стрела никога не са сериозни, но нито един от двамата не е Батман. Затова си мисля, че тази промяна може би е за добро. Само времето ще покаже.

Светкавицата3Костюмът е феноменален. Различава се от това, с което сме свикнали, но определено изглежда сполучлив. Използвана е гума за изолация, а за аеродинамичност и устойчивост към него са прикрепени останки от летателни апарати. С всички тези релефни повърхности много ми напомня на костюма от Injustice: Gods Among Us. Модерния вид (макар и постигнат с подръчни материали) много добре се връзва със самата тема на филма и с осъвременяването на костюмите (включително тези на Уондър Уоман и Батман) в последните години (жалко, че Батман не ползва нещо по близо до бронята от Batman: Arkham Knight).

Светкавицата2

Нещото, което не мога да си обясня е защо светкавицата е синя… Няма логика да е синя от гледна точка на митоса. От друга страна, изглежда като стандартна, нормална, обикновена светкавица. Зак Снайдър вероятно е сметнал това решение за адекватно, за да може да се различава от сериала (понеже ние, феновете явно сме тооооолкова тъпи, че не можем да направим разликата; о, Зак… никога няма да се научиш).

Като изключим козметичните промени, има и други алтерации в силите на Светкавицата, или по-скоро начина, по който се манифестират. Има леки оптични изкривявания, които си личат в сцената. И когато Брус казва, че явно е бърз, Бари отвръща с: „Имам усещането, че това е прекалено просто казано“. Дали Силата на Скоростта (ако някой има по-добър превод съм отворен към предложения), която е източника на силите му не е променена тук? Класическата схема е следната: тази извън-дименционална енергия захранва клетките на Бари и му дава възможността да се движи със свръхчовешка скорост, както и да възприема информация ускорено (затова са и всичките книги в трейлъра), да се лекува супер бързо и останалите му способности (сега аз имам чувството, че това е прекалено просто казано, но без да изпадам в излишни подробности, това е механизма).

Светкавицата4
Такава ще ми е физиономията, ако филмът не става.

Тук обаче изглежда, че му позволява да забавя времето около себе си като изкривява време-пространство. Което, инцидентно, е силата на Хънтър Золомон/Зуум в комиксите. Да, злият спийдстър, който постави Земя-2 на колене в сериала „Светкавицата“ всъщност не е никакъв спийдстър, а манипулира времето (поне в комикса). Интересно ми е във филма как ли са го направили.

В другата сцена, в която беше намесен се движеше ускорено, така че може би е въпрос на гледна точка. Тоест от нашата перспектива е супербърз, а от неговата всичко е супербавно (в което има логика, тъй като възприята му са ускорени). Но дали всичко това се случва в реално време или има времево-пространствено пречупване е много добър въпрос. Ще разберем, когато излезе повече информация.

Новото возило на Лигата на Справедливостта

Новото возило на Лигата

Докато Брус обяснява на Даяна за нетолкова успешните си опити да събере доброволци за Лигата на Справедливостта, които да се бият със силите на злото, виждаме как двамата с интерес съблюдават монитора. Предполагам, че по-интересно от самия монитор е това, което е изобразено на него. Дали не е възможно това да са плановете на Летящата лисица?

Освен добре познатия ни прилепи от рода Pteropus, така се казва и новото возило на Лигата на Справедливостта. Разработено от Батман, то като размери е нещо средно между Хеликериъра и Куинджета от Отмъстителите (или наполовина Хеликериъра). Засега се носят слухове, че конструкцията ще е на три нива, едното от които ще съдържа платформа, която се спуска вертикално, както и място за Батмобила. На второто ниво ще има оръжейна, където Батман ще си държи различните играчки, а на третото – пасажерите, с две седалки за пилотите. Разбира се, докато излезе филма може всичко това да се е променило значително.

Киборг

Киборг

Когато Даяна отвори имейла в „Батман срещу Супермен“, тогава за пръв път видяхме Киборг, или по-скоро неговото създаване. В този трейлър го срещаме докато е още Виктор Стоун, най-вероятно в ретроспекция. По всичко личи, че Вик е студент в Готъмския университет, което е интересно, тъй като в комиксите е гимназист и много добър атлет. Друго нещо, което сочи за факта, че е от Готъм – когато казва на Батман, че е чувал за него, но не е мислел, че е истински. Начинът, по който го казва звучи като някой, който  е имал пряк досег с историите.

Киборг2
„Чувал съм за теб. Не мислех, че съществуваш…“

Ясно е, че героят ще е основно CGI (компютърна графика). Но се надявам в крайната продукция да е доста по-добре от това. Видяното в трейлъра от графична гледна точка е под всякаква критика – изглежда като недоразумение, рендирано от прашасал Плейстейшън 2. Предполагам филмът ще е визуално издържан, тоест ефектите и графиката ще са на ниво, но все пак нямаше как да не го отбележа. Освен това при положение, че има майчина кутия като част от себе си силите му ще са доста интересни.

Какво не видяхме в трейлъра на Лигата на Справедливостта

Степенулф
Степенулф – един от Новите Богове

Трейлърът показа доста, включително голяма част от актьорския състав, но има още много неотговорени въпроси. Все още не сме видели Дж. К. Симънс като комисар Гордън. Или Уилям Дефо в неговата все още неразкрита роля. Нито пък Амбър Хърд като Мера. Не знаем какво се е случило със Супермен и все още не сме видели Степенулф, който ще е главният лошко във филма и вероятно ще иска да събере майчините кутии. Не сме видели и новите броня и играчки на Батман. Все пак до края на 2017 има доста време, така че търпение. Тогава всичко ще стане ясно. Хубаво ще е да не разкрият целия сюжет на „Лигата на Справедливостта“ в трейлърите, както направих с „Батман срещу Супермен“.

Заключителни слова

Лигата на Справедливостта

Това са основните елементи, които видяхме в трейлъра. Надявам се обясненията да са били достатъчно ясни, но все пак ако имате въпроси не се приятеснявайте да питате. Разгледайте и другите постове на блога. Моля, ако сте харесали поста споделяйте и коментирайте.