Тийзърът на „Пазителите на Галактиката: Втора Част“ (или просто „Пазителите на Галактиката 2“) най-сетне е тук. Не знам за вас, но аз ужасно много очаквам този филм. Първият беше изненадващо успешен и вкара Пазителите в полезрението на мейнстрийма. Не е зле като за банда зевзеци. Надявам се вторият да надгради този имидж. Имам причини да вярвам, че ще е така. Но сега да видим какво ни предлага тийзъра. Като при всяка такава дисекция, потенциални спойлери или нещо от сорта.

Пазителите на Галактиката: Втора Част

Пазителите на галактиката 2

„Пазителите на Галактиката 2“ е продължение на първия филм по едноименния комикс на Marvel. Филмът е част от Филмовата вселена на притежаваната от Disney компания, но се различава значително от своите концептуални събратя. Засега има доста малко връзка с останалата част от Вселената, а и няма препракти към другите заглавия ни в клин, ни в ръкав на всеки 5 секунди. Това е хубаво, защото му позволява да стои на собствените си два крака, вместо да се обляга на имиджа на Marvel или известността на героите. Имат по-малко място за грешка, а залога е голям. Засега „лентата“ (остарял израз, имайки предвид, че всичко вече е дигитално) е обявена за 05.05.2017.

Скафандрите

Скафандри пазителите на галактиката
Какво ли забавле… Оооо…

Като за филм, който се развива в космоса, „Пазителите на Галактиката имаше учудващо малко присъствие на скафандри. А имаше някои сцени, в които героите  направо си бяха навън в безтегловност. Явно в продължението режосьорът Джейм Гън е взел решението да поправи тази грешка в „Пазителите на Галактиката 2“ и виждаме, че има космически костюми, налични в случай на бедствие. Или авария. Или просто за забавление (както предполага така зряло написания в класическия за Питър Куил (Крис Прат) стил надпис).

Гамора и Битката на Платформата

Гамора
Гамора с типичния за нея сгъваем меч.

Дали това е нов меч или Гамора (Зоуй Салдана) го е намерила някъде на Зандар, историята мълчи. Феновете помнят, че по време на битката със сестра си, Небюла (Карън Гилън), зелената бивша убийца/дъщеря на Танос (главния лошко в цялата Вселена) изгуби оръжието си. Нов или не, дано този меч е остър, понеже ще бъде от есенциална важност в битката с този кошмар излязъл от някоя хентай продукция, която може да се намери само в дълбокия уеб (не, че знам какво е това…).

Абилиск
Това е абилиск – същество от друго измерение. За нас създадено от ужасяващи писъци и неподправени страхове. За японците, секси баланс между размер и брой пипала.

Според слуховете, Пазителите са наети да се справят това чудовище от Айеша (Елизабет Дебики). По всичко личи, че вече не са тази неорганизирана банда от готини неудачници, които бяха в първия филм. Сега вече са известни в галактиката и работят здраво, за да заслужат името си. По същият начин и самия филм вече не е за за неизвестна на повечето хора група, която включва движещо се дърво и говореща миеща мечка.

Питър Куил
Небезизвестният Стар-лорд

На същата платформа виждаме и Питър Куил (Крис Прат). За разлика от яко червено кожено яке, типично за Опустошителите (тук правя малко свободен превод, понеже не съм сигурен дали има официален; ако има, добре дошли сте да ме поправите), този път го виждаме в броня. И тази броня ще му е нужна в битката с абилиска. Разбира се в следващият кадър излита с патентованите пропулсори.

Рокет, Груут и Йанду

Рокет и Йанду
It’s raining men…

Историята мълчи защо Пазителите се разделят. Все още не знаем дали има разцепване на групата или просто решават да се разделят, за да могат да преследват различни цели. Това, което знаем, обаче е, че Опустошителите (тези мили душици, които искаха да изядат Питър в първата част) се надигат срещи Йанду (Майкъл Руукър). Както предполагам си спомняте, в края „Пазителите на Галактиката“ Питър измами Йанду, че му е дал Камъкът на Могъществото (още един свободен превод). Фактът, че Йанду беше повече впечатлен, отколкото ядосан на тази каскада повече ядосва, отколкото впечатлява Опустошителите, които се надигат на бунт срещу него (вероятно слушайки Captain Morgan’s Revenge на Alestorm; не отваряй линка, ако не ти се слуша епичен шотландски пиратски метъл).

Йанду е затворен. Рокет(Брадли Купър) и Груут(Вин Дизел) скоро се озовават при него. Груут търпи естетически мъчения, докато Опустошителите го обличат в малка червена униформа. Благодарение на фактът, че още е бебе, обаче, малкото дръвце успява да се измъкне от килията и (след няколко неуспешни опита) да донесе перката на Йанду, с която бившия лидер на Опустошителите контролира стрелата си (формата на перката е по-близо до тази от комикса с този мохоук стил, въпреки че, както се забелязва доста други аспекти се различават). Понеже е направена от чувствителен на звук метал, наречен „яка“ (който се намира само на Центори 4), често виждаме синия психар да си подсвирква, докато убива хора (добре, де – хуманоиди, или каквото му попадне на пътя). Това е нещото, което се случва и на сцената в тийзъра. Ако внимавате малко повече почти може да видите как стрелата лети наляво-надясно, сеейки смърт и разкаяние. На базата на постерите, Йанду се присъединява към Пазителите. Поне за филма.

Рокет и Груут
Нищо по-забавно от това направиш дупка в някого с трицевка…

Е, не е като Рокет и Груут да стоят безучастно. В края на трейлъра ясно се вижда (добре, де – чува) как Рокет прави дупка в някого (предполагаемо Опустошител). Също така тук можем да видим Груут, облечен като мини-опустошител. Да се обзаложим ли колко играчки ще продадат с това?

Небюла и Айеша

Небюла
Почти мога да чуя думите: „Докосни ме отново и това ще е последното нещо, което някога ще направиш..“ Погледът казва всичко.

Тук няма много какво да кажа. Небюла е заловена и доставена на някого. Не се знае от кого и не се знае на кого. Това, което предполагаме на базата на постерите е, че и тя се присъединява към Пазителите (поне за филма). А относно това кой я държи, аз лично нямам никакви конкретни улики. Не е изключено Айеша да е намесена. Да, същата тази дама, която предполагаемо наема Пазителите да се справят с абилиска. Оказва се, че тя освен всичко друго ще е основен антагонист във филма. Дали това значи, че ще видим и препратки към Адам Уорлок (космическо същество от същия вид като Айеша, който е и ключова фигура в битката срещу Танос в комиксите), ще разберем най-късно догодина.

Питър, Дракс, и Гамора

Питър, Дракс и Гамора
На това му казвам „паралелно паркиране“…

Питър, Гамора и Дракс (Дейв Батиста) се разбиват на някаква планета. Понеже знаем, че филмът ще изследва темата за семейството, и освен това беше потвърдено, че няма да следват комиксовия произход на Питър (където той е син на Дж’сън – принц и по-късно император на Спартакс), аз имам доста добро предположение къде са.

В „Пазителите на Галактиката 2“ става ясно, че бащата на Питър всъщност е Его, живата планета (Кърт Ръсел), или поне човешкото тяло, в което замалко прехвърля съзнанието си (предполагам създадено, за да може да се позабавлява с някоя землянка). Та, най-вероятно това, което виждаме е неговата повърхност. Колкото и гадно да звучи.

Не е ясно дали са се разбили заради него или не. Но предполагам, че Опустошителите, които явно имат доста по-голяма роля в този филм, ще имат достатъчно причини да съжаляват, че не са доставили сина на жива планета, когато му е било време.

Опустошителите
Това е лицето на разкаянието…

Какво Остава Да Видим?

Е, това си е само тийзър, все пак, така че остава да видим още доста. Като цяло не сме чули нито Рокет, нито Груут да говори. Не видяхме динамиката между Питър и Гамора, или между Йанду и Питър, или между Небюла и Гамора, или между Питър и Его (любопитно ми е да видя как Кърт Ръсел ще играе планета)… Нямаше я и Богомолката (Пом Клементиев) – героиня с толкова богата история, че си заслужава цяла статия.

А бе, като цяло има още доста, което ни остава да видим. А дори не съм споменал саундтрака, който в първия филм беше феноменален, та очаквам и в този да е така. Песента в тийзъра е Hooked on a Feeling на Blue Swede, с която аз лично вече свикнах да свързвам Пазителите.

Първият официален трейлър на „Пазителите на Галактиката 2“ ще излезе тези дни с Доктор Стрейндж. Но стига съм говорил аз. Какво мислите вие за нашата любима банда неудачници? Очаквате ли филма? Или вече не ви дреме особено за Marvel? Оставете по едно мнение в коментарите.

Пазителите на Галактиката
Галактиката няма да се опази сама, я…