Дългоочакваният трейлър на „Тор: Рагнарок“ е вече тук! От Marvel могат, колкото си искат да го наричат „тийзър“, но за мен това си е цял трейлър, и подобно на трейлъра на „Спайдър-мен: Завръщане у дома“ разкрива доста детайли за филма. Разликата е, че поне се придържа само към първата част, а не показва края. Някои от сцените може би щеше да е доста по-интересно да видим на големия екран, но хайде да не издребняваме. Този трейлър определено ме заинтригува и ме кара да очаквам филма с известна доза нетърпение.

О, кого заблуждавам – Тор срещу Хълк? Ще си купя билет в момента, в който ги пуснат за продажба. Има толкова много епичност в този трейлър, че това или ще е най-якия филм по комикс тази година, или ще е голямо разочарование заради безбожно високи очаквания.  Ще разберем на 3 ноември. Но до тогава, нека видим какво се случва в трейлъра и какво можем да очакваме от филма (защото когато човек има високи очаквания, какво ли може да се обърка?).

Внимание: нездравословна доза спекулации и потенциални спойлери!

Led Zeppelin, Подземния свят и Мьолнир

Тор-окован
„Знам какво си мислите: „Това пък как се е случило?“ Ами… дълга история.“

Трейлърът започва с вече заловения Тор (Крис Хемсуърт), окован във вериги в Нифлхайм или потенциално Муспелхайм (определено позиция, в която не сме свикнали да го виждаме). Може би се озовава в тази ситуация след конфронтация с някой по-силен от него? Или пък е бил издебнат от засада? На този етап, все още е рано да се каже какво точно се е случило, но следващата сцена ни дава някои улики.

Хела-чупи-Мьолнир
Леле… този поглед… Тази усмивка… Тук Кейт Бланшет тотално ме спечели.

След кратко обръщение към нас, зрителите, установяваме, че историята е дълга (както в повечето такива случаи). В този момент виждаме унищожаването на Мьолнир, чукът на Тор, и докато в главите ни отеква глухо „WTF?!“, в трейлъра тръгва „Led Zeppelin – Immigrant Song„. Въпреки, че ми харесва песента, не съм сигурен доколко е подходяща. Някак си не ми се връзва прекалено много със случващото се на екрана. Изборът на тази песен, обаче, не е случаен и вероятно е сложена в трейлъра, за да ни покаже по-лекия тон на филма (въпреки, че по всичко личи, че ще има примесени и по-тъмни нюанси на моменти). А и лириките се връзват. И все пак мисля, че можеха да се справят по-добре. Но да се върнем на Мьолнир – кой има силата да го унищожи?

Хела

Хела
Външният ѝ вид е 1:1 взет от комиксите.

Хела (Кейт Бланшет) е скандинавската богиня на смъртта, владетелка на Хелхайм и Нифлхайм (Подземния свят). Хелхайм се намира в най-долната част на Нифлхайм и в известен смисъл може да се нарече „Ада“ на скандинавската митология. Хела царува над душите на мъртвите, които не са загинали достойно по време на битка.

Във вселената на Marvel, пантеоните съществуват в алтернативни измерения, така че боговете са част от света на комиксите. Вече сме виждали Асгард, както и някои от боговете (Один, Тор, Фриг, Хеймдал). В Рагнарок ни предстои да видим Хела и Хелхайм.

Хела-2
„Back in black… I hit the sack… I’ve been too long I’m glad to be back…“

Данните за произхода на Хела в комиксите са противоречиви. В митологията, тя е дъщеря на Локи и Ангрбода, едно от трите им демонични деца. В комиксите се предполага, че е дете на различна инкарнация на Локи и Ангрбода, като е родена в Йотунхайм (земята на гигантите, каквито са и двамата ѝ родители). Но според нея самата, Локи никога не ѝ е бил баща. Вместо това по-ранна негова инкарнация я е създала по магически път, като я е „вписал“ в историята. Младият Локи е създал копие на нейната слугиня Леа, която самата тя създава с частица от душата си и я базира на своята по-млада същност. Само че подобието на Леа бива изпратено назад във времето, като в последствие пораства и се превръща в Хела. Да, знам – комикси. И в двата случая, съществуването ѝ е обвързано с Локи. Всеки може да приема, която версия повече му допада. И ако трябва да предполагам, във филма историята ѝ ще е друга. Дали няма тя да се окаже майка на Локи?

Хела
Dat flip…

За да разберем как чупи Мьолнир ще ни трябва още малко бекграунд информация за силите ѝ. Заради асгардианската си морфология, Хела е изключително силна и издържлива. Всъщност, като физическа сила тя надминава повечето асгардианци, доказвайки многократно, че може да се конкурира с Тор. Освен това има невероятни умения в ръкопашния бой и фехтовката. Въоръжена с верния си „Найтсорд“ (или „нощен меч“), тя е един изключително опасен противник – нещо, което виждаме и в трейлъра.

В комбинация с това, Хела е изключително надарен маг. Като адепт със завидни мистични способности и богиня на смъртта, тя владее могъща черна магия. Други нейни сили включват телепортация, левитация, пътуване във времето, астрална проекция и контрол върху живота и смъртта (т.нар. Ръка на триумфа). Само с едно докосване, Хела може да убие асгардианец или да го възстанови към живота.

Тук вече навлизаме в познатите територии на спекулацията, така че приемайте думите ми с известна (немалка) доза скептицизъм. Според мен, именно черната магия е ключов момент за унищожаването на Мьолнир. В комиксите, когато Тор се бие с Перикус (изключително силен Тъмен бог, въоръжен с магическа коса), злодеят успява да разсече Мьолнир на две. Въпреки че Тор успява да го победи с помощта на Херкулес, тази случка поставя прецедент. Възможно е Мьолнир да е уязвим към черна магия, а Хела я рине с лопатите. Това, според мен, е най-вероятната теория. Което би обяснило и присъствието на Доктор Стрейндж във филма. Може би той ще е този, който ще го поправи?

Хела-3
Казва: „Асгард… е мъртъв…“ и помита целия град.

Хела е впечатляващ злодей и определено подхожда на „Тор 3“. Има само една по-голяма слабост, и тя е пелерината ѝ. Докато я носи, тя е напълно здрава и може да прави всичко горе-посочено. В момента, в който няма контакт с нея, обаче, тя се връща към истинската си форма, която е наполовина здрава, но наполовина разлагаща се. Тогава дори не може да си стои на краката. Интересно ми е дали ще използват тази слабост, за да я победят?

Валкирия, Скърдж и Великия Господар

Тор-2
На това му се вика „падане от високо“.

След като виждаме мощта на Хела в нападението над Асгард, Тор е захвърлен на бунище на планетата Сакаaр. От там директно е заловен от Валкирия (Теса Томпсън) и заведен при Великия Господар (Джеф Голдблум), пред когото е представен като „претендент“.

Валкирия
Красива гледка, която ти казва колко много си прецакан.

Валкирия (известна още като Брунхилда) е асгардианка. В комиксите, тя е водачка на Валкириор – група от жени-войни, които имат за задача да водят душите на загиналите герои до Валхала (валкириите в митологията).

Валкирия-и-Хела
И аз да бях оцелял след такава битка, сигурно и аз щях да се крия някъде.

След конфронтация с Хела (в ретроспекция, която виждаме в трейлъра), по всяка вероятност тя е единствената оцеляла. Това би обяснило защо се крие на Сакаар и защо работи за Великия Господар. Каква е причината да предаде Тор не е кристално ясна, но знаем, че тя иска да забрави факта, че е от Асгард и не иска да има нищо общо с Голдилокс. Ако Один е бил този, който е изпратил Валкириор срещу Хела, би било нормално да му има зъб и да си го връща чрез Тор. Засега можем само да спекулираме. Важното е, че Тор бива предаден на господаря на арената.

Великия-господар
Ако скромността имаше антропоморфна персонификация, това би било нейното лице.

Великият Господар е един от Древните – условно, представители на някои от първите разумни раси във вселената. Това означава, че Великият Господар е на практика безсмъртен. Като представител на Древните, той е „брат“ на вече добре познатия ни Колекционер (Бенисио дел Торо). По-голямата част от Древните са последни представители на своите раси, следователно нямат биологична връзка помежду си, но пък точно това ги сближава и те разглеждат себе си като братя (което въобще не значи, че някои от тях не са врагове или че не се опитват да се избият). Всеки един от Древните има някаква мания, която преследва с цената на всичко (това е единственият начин да поддържат волята си за живот). Създаването на уникална колекция е манията на Колекционера (дъ-дой), докато Великия Господар е манияк на тема игри и забавление. Понеже е способен да пътува във времето и пространството, той е изучил до съвършенство всевъзможни игри, като в последствие започва да създава различни турнири със залози. Това виждаме и в „Тор: Рагнарок“. Той е създателят на арената и организатор на гладиаторските битки.

Скърдж
Какво е по-добро от една М-16? Две М-16!

Скърдж (Карл Ърбан), известен още като „Екзекутора“ е асгардианец. В комиксите е злодей, който обаче загива като герой. Въоръжен с магическа секира, той е опасен противник, който много пъти взима участие в схемите на красивата магьосница Амора, която го манипулира. Накрая, обаче, жертва секирата си за да унищожи Наглфар (адски кораб, за който се казва, че е създаден от ноктите на мъртвите, и който отплава по време на Рагнарок), като по този начин забавя края на света. В последствие преди да загине, задържа цяла орда от армията на мъртвите с чифт М16 (както го виждаме и в трейлъра) на моста Гялербу. След смъртта си се озовава във Валхала. По-късно е включен от Великия Господар в Легиона на неживите по време на (неуспешния) опит на Древните да унищожат вселената и да я пресъздадат, както те намерят за добре. Не е ясно каква е ролята му във филма, но двете Ем-ки явно се виждат в трейлъра, което със сигурност е в знак на почит към комикса.

Планета Хълк

Планета-Хълк
Репликите на Хълк звучат изключително абсурдно на български.

Planet Hulk е история, намираща се на страниците на The Incredible Hulk през 2006. След като бива облъчен от гама-бомба, Хълк губи контрол и унищожава Лас Вегас. Това кара организацията, известна като Илюминатите (Тони Старк, Неймор, Рийд Ричардс, Блек Болт, Професор Екс и Доктор Стрейндж) да го изпрати в космоса (идеята е на Тони, разбира се). Неймор е против, защото смята, че наказанието е прекалено сурово, и че вината е тяхна, задето не са излекували Банър (алтер-егото на Хълк). Освен това (доста правилно) предвижда, че Хълк ще се завърне и ще иска отмъщение. Другите, обаче са „за“, а Професор Екс не присъства на сбирката. И така, решението е взето и Хълк е измамен и изтрелян в космоса към необитаема планета, където да си дивее, колкото иска. И всичко върви по план…

Докато совалката му не минава през червейна дупка и не се разбива на Сакаар. Падането на планетата го оставя отслабен, като поради тази причина го залавят и му слагат подчинителен диск и го вкарват в гладиорските борби в името на Червения крал – владетелят на Сакаар. Интересното е, че интелектът на Хълк е доста по-развит.

На арената се съюзява с други гладиатори, като Миек, Корг, Лавин Скее, Елое Кайфи и Безименния Брууд. След няколко впечатляващи подвига, Хълк се изправя срещу шампиона на арената – ужасяващ войн, който всява смут в сърцата на дори най-силните бойци… И се оказва един наш стар познайник (както и на Хълк) – Сребърния сърфист. Сърфиста също е под влиянието на подчинителен диск и двамата са принудени да се бият. По време на схватката, любимия ни зелен ядрен реактор чупи диска на Сърфиста, което му позволява да освободи всички останали, и Хълк и новите му дружки се измъкват. Следват няколко драми (включително реализацията, че Хълк е герой от пророчество, както и развиване на романс между него и Кайера – лейтенанта на Червения крал) и накрая Хълк се изправя срещу Червения крал и го побеждава в ръкопашен бой, като става новия владетел на Сакаар.

През 2010 излезе анимиран филм по арката. В по-голямата си част следва комикса, но не напълно. Тук, например, Хълк не се бие със Сребърния сърфист, а с друг герой (няма да спойлвам, понеже ми беше изключтелно интересно първия път като го гледах). Анимацията е доста интересна и е една от по-живите на Marvel. А сега ще видим част от историята и на големия екран.

Първо малко правна предистория, за да ви стане напълно ясно защо ни е нужен Тор, за да можем да получим филм за „Планета Хълк“. Преди малко повече от десетилетие, Marvel разпродадоха филмовите права върху някои от героите си. Fox получиха Екс-мен (включително с думата „мутант“ и затова Marvel не могат да я използват във филмовата вселена), както и Фантастичната четворка (причината за последният ужасен филм беше, че искаха да си запазят правата върху героите, като ако не ги упражняват повече от 7 години ги губят). Sony се сдобиха със Спайдърмен (като в момента има действаща сделка между двете студия, в която си споделят правата само и само да можем да видим Спайди в MCU). А Universal държат филмовите права за самостоятелни филми за Хълк. „Невероятният Хълк“  (2008) беше еднократна оферта. Но пък Marvel заобикалят този проблем като вкарват Хълк в други филми – „Отмъстителите“, „Отмъстителите 2: Ерата на Ултрон“ и сега – „Тор 3“.

От трейлърът е очевидно, че са запазени доста елементи. Първо, Сакаар. Тор попада на нея най-вероятно през червейна дупка. Не се знае как Хълк се е озовал там (както си спомяме, той изчезна след края на „Отмъстителите 2“), но можем да предположим, че е по същия начин.

Хълк
Като интро на бос от някоя игра.

Второ, двамата герои са изправени един срещу друг. Това е директна препратка към комикса, въпреки че във филма има малко по-различни конотации. Хълк напада Тор и не е много ясно дали е, защото не го познава, или е под влиянието на подчинителен диск. Това, което знаем е, че Хълк в този филм (както в анимацията) ще бъде повече герой, отколкото огромната, бясна, зелена машина за унищожение, с която сме свикнали. Получава се нещо като „сливане“ между Хълк и Банър.

Засега още е рано да се каже какви са обстоятелствата, които го карат да нападне стария си приятел. Доспехите, които носи зеления бегемот са много подобни на тези, които носи в „Планета Хълк“. Сега, за какво са му на Хълк доспехи и оръжия е отделен въпрос. Важното е, че изгледа страхотно.

Тор трябва да има доста кофти ден, щом толкова се радва да види Хълк.

Съдейки по реакциите на тъплата, Хълк е там от известно време. Първо, всички се учудват, когато Тор се радва да види Хълк. Явно знаят на какво е способен. И второ, Валкирия нарече Тор „претендент“, а Хълк е „главното събитие“ и със сигурност не е стигнал дотам с един или два мача.

Сцената като цяло е забавна и се превърна в мийм (което не ме учудва, защото в наши дни всичко е мийм). На Тор със сигурност няма да му е весело да се бие със своя приятел, но пък от гледна точка на зрителите ще бъде епично шоу, което едва можем да дочакаме.

Тон, Прически и Приключения

Умишлено не казвам нищо за Локи (Том Хиделстън) и Хеймдал (Идрис Елба). За Локи знаем много малко след края на „Тор 2: Светът на мрака„. В пост-кредитс сцената на „Доктор Стрейдж“ видяхме, че Тор го търси. А що се отнася до Хеймдал, имам един потенциално доста голям спойлер, който на този етап не мисля да споделям (ако някой е заинтересован какъв е, може да ми пише на мейла или на страницата на блога във Фейсбук).

Тор
Недостойният Тор

Голяма част от феновете бяха много разочаровани от новата прическа на Тор. Не сме свикнали да го виждаме с къса коса, така че е донякъде нормално да ни е странно. Но някои стигнаха дотам, че да критикуват Marvel за сериозното отклонение от комикса. Което си е голяма глупост, понеже точно в комикса в момента е с къса (за повече информация, прочетете The Unworthy Thor). Така че не е много уместно да ги хейтим за това, че са създали външния му вид на базата на тази негова итерация. Освен това, след счупването на Мьолнир, който освен всичко е символ на божественото начало на Тор, сега той трябва да преоткрие себе си и смяната на косата е вид физическа манифестация на тази промяна.

Великия-господар
Учителката ми по български език и летература имаше подобна реакция, когато разбра, че съм си взел матурата.

Личат си забавните тонове на филма. Доколкото знаем това, което виждаме в трейлъра до момента е от първата част, понеже по-нататък е свързан с много приключения и пътувания насам-натам.

Това, което не може да не ни направи впечатление е колко много прилича на „Пазителите на Галактиката„.  „Тор: Рагнарок“ е първият филм от киновселената на Marvel, който се доближава до Пазителите и така обединява различните светове. Досега Пазителите бяха на практика изолирани от останалата част от киновселената. Всички знаем, че са част от нея, но за пръв път можем и да го усетим.

Заключителни слова

Тор-и-Хълк
Когато най-сетне разбереш кой ти е сгънал сандвича от хладилника в офиса…

„Тор: Рагнарок“ е шоколадово-бананов млечен шейк от различни комикси и влияния, но от това, което виждам до момента съм обнадежден, че отделните компоненти ще работят страхотно заедно. Богатата история на героите прави всичко още по-интересно. Ако статията ви е била интересна, моля споделяйте, коментирайте и лайквайте. И както винаги, ако имате някакви въпроси, на разположение съм на страницата за контакти, както и в коментите. Хайде, със здраве.